Simptoma e sapo raportuar e koronavirusit, që prek përditshmërinë dhe performancën e personave pozitiv ndaj virusit

2020-10-23 në ora 19:08

Simptomat e koronavirusit mund të variojnë nga të lehta deri në dobësim të shëndetit të përgjithshëm ndërsa, hulumtimet vazhdojnë të shpjegojë shumë arsye për këto ndryshueshmëri.

Ekzistojnë një mori çështjesh neurologjike që janë lidhur me virusin, megjithatë organet e shquara shëndetësore nuk kanë dhënë ndonjë informacion mbi këtë shkruan Express.co.uk transmeton Gazeta Shneta.

Në faqen e internetit të Instituit Kombëtar të Shëndetësisë (NHS), Britania e Madhe, thuhet se ekzistojnë tre simptoma kryesore të virusit koronavirus që duhet të kërkohen në çdo pacient të dyshuar:

Një temperaturë e lartë, një kollë e re, e vazhdueshme dhe një humbje ose ndryshim i ndjenjës së nuhatjes ose shijes janë treguesit kryesorë.

“Shumica e njerëzve me koronavirus kanë të paktën një nga këto simptoma”, shpjegon NHS.

Sidoqoftë, hulumtimet në vende të tjera sugjerojnë që efektet janë shumë më të gjera se këto tre këto tre simptoma kyçe.

Disa nga simptomat ‘më kokëforta’, afatgjate, janë çështje neurologjike dhe thuhet në një raport se gati 82 përqind e pacientëve me koronavirus përjetojnë një lloj simptome neurologjike në një moment gjatë sëmundjes së tyre.

Studimi përfshiu 509 pacientë, simptomat e koronavirusit të të cilëve ishin aq të forta sa kërkonin shtrimin në spital.

Shumë nga simptomat e cituara mund të jenë të njohura, të tilla si humbja e shijes dhe erë, por një që meriton më shumë vëmendje kryesore është encefalopatia.

Sipas ‘Institutit Kombëtar të Çrregullimeve Neurologjike’, encefalopatia është një term për çdo sëmundje difuze të trurit që ndryshon funksionin ose strukturën e trurit.

“Shenja dalluese e encefalopatisë është një gjendje mendore e ndryshuar”, shpjegon Instituti.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatëzanisë KLIKO KËTU.

Në varësi të llojit dhe ashpërsisë së encefalopatisë, simptomat e zakonshme neurologjike janë humbja progresive e kujtesës dhe aftësia njohëse, ndryshimet delikate të personalitetit, pamundësia e përqendrimit, letargjia dhe humbja progresive e vetëdijes“.

Një paciente, zbuloi ndikimin që kishte kjo simptomë e paqartë mbi të plot shtatë muaj pasi u takua për herë të parë me koronavirusin.

Duke folur për burimi The Guardian, 36-vjeçarja Mirabai Nicholson-McKellar tha se:

“Kjo situate, shpesh më pengonte të jem në gjendje të bëj një bisedë koherente ose të shkruaj një mesazh me tekst ose email” për shkak të manifestimit të gjendjes së përgjithshme të kësaj dukurie. /Gazeta Shneta/