Sindroma e vezoreve policistike te gratë, shenjat e para dhe faktorët ndikues të kësaj gjendje

2021-04-24 në ora 17:38

Sindroma e vezoreve policistike (PCOS) është një çrregullim endokrin dhe faktori ndikues në infertilitetin e grave.

Në PCOS, hormonet që ndikojnë në sistemin riprodhues janë anormale, kështu duke shkaktuar ovullim të çrregullt shkruan VeryWellFamily, transmeton Gazeta Shneta.

Mësoni më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KËTU

PCOS është një çrregullim i zakonshëm, që prek afërsisht 4 deri në 12 përqind të grave.

Shenjat e hershme të sindromës së vezoreve policistike janë:

-Aknet,

-Amenorrea (mungesa e ciklit menstrual),

-Nivelet e larta të hormonit LH,

-Steriliteti,

-Rezistenca ndaj insulinës,

-Obeziteti

Ende nuk është e qartë shkaku kryesor i PCOS, mirëpo ekspertët mendojnë se egzistojnë disa faktorë që ndikojnë në shfaqjen e PCOS:

-Historia familjare: Nëse nëna apo motra juaj përballet me PCOS, gjasat janë që të zhvillohet kjo gjendje edhe tek ju;

-Nivelet e larta të androgjeneve: Androgjenet janë hormonet mashkullore dhe nivelet e larta të tyre shoqërohen me disa simptoma shqetësuese të PCOS;

-Rezistenca ndaj insulinës: Gratë me PCOS shpesh kanë rezistencë ndaj insulinës.

-Vezoret policistike: Në shumë raste, gratë me PCOS përballen me vezore policistike të cilat janë të vogla dhe nuk shkaktojnë dhimbje./GazetaShneta/