Sindroma post – COVID mund të ndikojë në fleksibilitetin e ushtrimeve dhe stërvitjeve tek gratë

2021-11-22 në ora 00:24

Sindroma e gjatë COVID ose sindroma post-akute, karakterizohet nga një mori simptomash që vazhdojnë përtej fazës akute prej 3-4 javësh pas marrjes së virusit SARS-CoV-2.

Gratë e shtruara në spital me COVID-19 kanë më shumë gjasa të përjetojnë deficite të vazhdueshme në funksionin kardiovaskular dhe të mushkërive sesa burrat në muajt pas daljes nga spitali, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Një studim i ri zbuloi se edhe gratë me COVID-19 të butë deri në mesatare mund të pësojnë rënie më të ngadalta të rrahjeve të zemrës së tyre – në pushim pas aktivitetit fizik në fazën post-akute të infeksionit SARS-CoV-2.

Deficite të tilla në funksionin kardiovaskular gjatë stërvitjes shoqërohen me ulje të kapacitetit për ushtrime fizike dhe potencialisht, me aktivitete të jetës së përditshme.

Gratë që paraqiteshin me simptoma specifike të gjata të COVID, domethënë gulçim ose dhimbje nyjesh ose muskujsh, ishin gjithashtu më të kufizuara në aftësinë e tyre për të bërë një test ecjeje sesa njerëzit që kishin pasur një infeksion SARS-CoV-2, por nuk kishin simptoma të vazhdueshme.

Megjithëse shumica e individëve shërohen brenda 3-4 javëve të para pas kontraktimit të COVID-19, një numër i konsiderueshëm vazhdon të përjetojë simptoma të vazhdueshme për javë ose muaj pas kësaj faze fillestare ose akute të sëmundjes.

Këto simptoma, të cilave njerëzit i referohen kolektivisht si gjendje akute post – COVID-19, përfshijnë gulçim, humbje të nuhatjes dhe shijes, mjegull të trurit, dhimbje koke dhe lodhje.

Studiuesit në Universitetin e Indianës, Bloomington, kohët e fundit ekzaminuan se si COVID-19 i butë deri në mesatare ndikoi në aftësinë ose tolerancën e stërvitjes gjatë fazës post-akute tek gratë. Toleranca ose kapaciteti ndaj ushtrimeve i referohet aftësisë së sistemit kardiovaskular të një individi për të mbajtur aktivitetin fizik.

Studiuesit përdorën një test ushtrimesh të quajtur testi i ecjes 6-minutëshe për të vlerësuar efektet e vazhdueshme të infeksionit SARS-CoV-2 në funksionin kardiovaskular tek gratë gjatë fazës post-akute të infeksionit.

Ata zbuluan se gratë me COVID-19 që kishin sëmundje të butë deri në mesatare gjatë fazës akute treguan një rënie më të ngadaltë të rrahjeve të tyre të zemrës pas testit të ecjes 6-minutëshe.

Studimi shfaqet në revistën Experimental Physiology. /Gazeta Shneta/