Sindromi i vdekjes së papritur të foshnjave, çdo gjë që duhet të dini

2018-06-02 në ora 09:34

Sindroma e papritur e vdekjes së foshnjave është një vdekje e pashpjegueshme që zakonisht ndodh kur fëmija juaj fle gjatë natës ose ditës. Kjo ndodh kryesisht tek bebet, mosha e të cilëve është nën një vjeçare.

Studimet përfundojnë se janë disa faktorë të tjerë që vënë fëmijën tuaj në rrezik më të lartë të SIDS. Prindërit duhet të marrin masat e duhura parandaluese për të mbrojtur të vegjlit e tyre nga sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave.

Faktorët fizikë  -Anomalitë e trurit:  Disa foshnje të sapolindura lindin me anomali të trurit. Lidhja e trurit kontrollon frymëmarrjen dhe aftësinë për të ngjallur dikënd nga një gjumë i thellë. Kur truri nuk dërgon sinjal për të kryer funksione të përshtatshme, foshnja vdes papritur; nfeksioni respirator: Kur fëmija juaj vuan nga infeksioni i zgjatur i ftohtë, konsultohuni me mjekun menjëherë

Pesha e ulët në lindje: Lindja e parakohshme ose foshnjat e lindura me peshë të lindur të dobët janë në rreziqe më të larta për të pasur vdekje të parakohshme. Kur fëmija juaj nuk është mjaft i pjekur, ai ka më pak kontroll mbi funksionimin e trupit të tij si frymëmarrja ose shkalla e zemrës, transmeton Gazeta Shneta.

Ekzistenca e artikujve obstruktiv në krevat fëmijësh ose pozitën e tij të keqe të gjumit ngre rreziqet e këtij sindromi. Le të shohim disa nga modelet e gjumit që janë të rrezikshme:

Gjumi në stomak ose në krahë – Kur fëmija juaj fle në barkun ose në të dy anët, ai përjeton vështirësi në frymëmarrje. Pozicioni më i rehatshëm për të fjetur është  në pjesën e prapme; Gjumi në një sipërfaqe të butë- Fjetja në dyshekë të butë ose ngushëllues që shtrihet lehtë mund të bllokojë rrugët e frymëmarrjes së foshnjës suaj.

Gjumi me prindërit-Është më mirë kur fëmija juaj fle në të njëjtën dhomë, por në një shtrat të veçantë. Kur fëmija ndan shtratin me prindërit e tij, hapësira bëhet e mbushur plot, dhe ai përjeton frymëmarrje të dëmtuar./Gazeta Shneta/