Udhëtimi i bebes nga konceptimi deri tek lindja, misteret e mitrës së nënës

2018-05-31 në ora 21:32

A jeni kurioz se sa i madh është fëmija juaj në zhvillim, çfarë duket fëmija juaj si ajo rritet brenda jush dhe kur do ta ndjeni të duke lëvizur?

Fekondimi ndodh kur një spermë plotëson dhe depërton në një vezë. Është quajtur edhe ‘konceptim’. Në këtë moment, përbërja gjenetike është e plotë, përfshirë edhe seksin e foshnjës.

Brenda rreth tre ditësh pas konceptimit, veza e fekonduar po ndahet shumë shpejt në shumë qeliza. Ai kalon përmes tubit fallopian në mitër, ku i bashkëngjitet murit të mitrës. Placenta, e cila do të ushqejë foshnjën, gjithashtu fillon të formohet.

Fëmija juaj konsiderohet në “afat” kur ai është në javën e 37 të shtatzënisë. Ai është një fëmijë në moshë të hershme, nëse lind në mes  javës së 37-39, në afatin e caktuar, nëse ai është 39-40 javë dhe në fund të afatit nëse ai është 41-42 javë, transmeton Gazeta Shneta.

Data e caktuar e nënës shënon fundin e javës së 40-të. Data e lindjes llogaritet duke përdorur ditën e parë të periudhës së saj të fundit. Bazuar në këtë, shtatzënia mund të zgjasë 38 deri në 42 javë me një shpërndarje afat-gjatë që ndodh rreth  javës së 40-të.

Disa shtatzëni pas kohe – ato që zgjasin më shumë se 42 javë – nuk janë me të vërtetë vonë. Data e duhur nuk mund të jetë e saktë. Për arsye sigurie, shumica e foshnjave janë dorëzuar për 42 javë. Ndonjëherë mjeku mund të duhet të shtyjë procesin e lindjes./Gazeta Shneta/