Urtikaria tek bebet: Shkaqet dhe trajtimi

2018-02-02 në ora 20:35

Fotografia: Shutterstock

Urtikaritë e lëkurës në foshnja çojnë në skuqje të rëndë mbi trupin e tyre. Foshnja ndjen nevojën e kruajtjes ndërsa prindërit ndjehen të pafuqishëm që t’u ndihmojnë.

MomJunction ka publikuar informacion në lidhje me shkaqet, simptomat dhe mënyrat e trajtimit të kësaj gjendjeje shëndetësore të lëkurë tek foshnjat, transmeton Gazeta Shneta.

Fotografia: Mommyhood101

Urtikaria është reaksion i lëkurës i karakterizuar nga guna të vogla, të kuqe të lokalizuar në një pjesë të trupit. Ajo mund të shfaqet dhe të zhduket përbrenda pak orëve.

Çfarë shkakton urtikarinë tek bebet?

Urtikaria formohet kur plazmat e gjakut rrjedhin nga enët e gjakut dhe kalojnë në lëkurë. Rrjedha shkaktohet nga histamina kimike, e cila sekretohet nga qelizat e sistemit imunitar të quajtur qeliza të barkut, të cilat janë të pranishme në gjak. Mast qelizat lirojnë histaminë që shkaktojnë urtikarinë në gjendjet shëndetësore të mëposhtme:

1. Urtikaria nga djersa
2. E shkaktuar nga fërkimi
3. Urtikaria nga infeksionet virale dha bakteriale
4. Alergjia në ushqime
5. Kafshimet nga insektet
6. Reagime trupore ndaj ilaçeve
7. Reagimet ndaj rrezeve të diellit

Fotografia: Istock

Si të trajtoni urtikarinë në foshnje?

Urtikaria zakonisht kurohet vetë pa ndonjë trajtim. Megjithatë, një mjek mund të përshkruajë barëra për të kontrolluar simptomat dhe për të trajtuar shkakun themelor të gjendjes:

Antihistaminet janë një ilaç standard i recetave i administruar për të ulur kruajtjen dhe skuqjen e shkaktuar nga urtikaria. Këto barna janë efektive dhe krejtësisht të sigurta për foshnja. Megjithëse ato janë në dispozicion gjatë kontrollit (OTC), është më mirë të konsultoheni me mjekun para se të përdorni ato.

Steroidet përshkruhen vetëm në raste të rënda, pasi ato kanë efekte anësore. Ato përdoren vetëm në rastin e urtikarive kronike ose kur foshnja nuk tregon përgjigje ndaj antihistamines.

Antibiotikët dhe ilaçet anti-virale nuk trajtojnë urtikarinë, por kurimin e infeksionit bakteror apo viral që ka çuar në këtë gjendje shëndetësore./Gazeta Shneta/