Viti i parë i bebes: Shqisat dhe aftësitë motorike

2017-08-27 në ora 07:48

Që nga lindja bebja juaj do të filloj të kontaktoj me ju në një mënyrë apo tjetër. Megjithëse ende e vogël, shqisat dhe aftësitë motorike të trurit të tij/saj bëjn punën e tyre, prandaj në listën e më poshtme, Gazeta Shneta, iu sjellë disa prej tyre bazuar në muajt e parë të lindjes para vitit të parë të jetës.

Foshnja e posalindura:
Komunikojnë përmes hungërimave, lemzës, të qajturës, dhe teshtitjes
Shikimi e kanë të pastër prej 20 deri në 30 cm largësi.

Muaji i parë
Dëgjimi është tërësisht i zhvilluar
Duart i mbanë të mbledhura grusht me forcë
Mund të reagoj ndaj zërave të afërt familjar

Muaji i dytë
Përcepton apo arrinë të kap me anë të shikimit objektet që lëvizin përreth
Fillon të ngrit kokën
Mund të filloj të thith grushtin apo gishtin e madh të dorës

Muaji i tretë
Imiton zërat, shprehjet dhe lëvizjet
Bën kontakt me sy
Njeh fytyra e afërta familjare

Muaji i katërt
Mund të fillojnë të shfaqen majet e para të dhëmbit
Rrotullohet në stomak
Mund të ngre trupin lartë me anë të kyqeve të dorës

Muaji i pestë
Mëson se si të kap gjërat me anë të duarve
Exploron objektet me anë të gishtërinjëve

Muaji i gjashtë
Rrotullohet në dy drejtimet: nga mbrapa para dhe nga para mbrapa
Fillon të mësohet se si të qëndroj ulur

Muaji i shtatë
Sheh të gjitha ngjyrat që e rrethojnë
Mund të mbajë gjithë trupin e tij/saj me këmbë (me pak ndihmë të të rriturve)
Fillon të nxjerr shkronjat e para të komunikimit dhe imiton zhurmat përreth

Muaji i nëntë
Ka mësuar pamjen e objekteve në mënyrë përfekte

Muaji i dhjetë
Kupton udhëzimet e thjeshta të prindit
Mbanë mend dhe rikujton cilat janë lodrat e preferuara

Muaji i njëmbëdhjetë
Dallon objektet nga njëra-tjetra
Mund të di sesi të qëndroj në këmbë, të zvarritet dhe lundroj

Muaji i dymbëdhjetë
Mund të vet-ushqehet në mënyrë perfekte
Ngritet në këmbë pa ndihmë, të paktën për disa sekonda
I aftë të flasë disa fjalë të shkurta si “Dada” dhe “Mama”
Kupton urdhërat e thjeshta
Mund të ec dy deri në tre hapa përafërsisht. /Gazeta Shneta/