Zbulimi dhe parandalimi i kancerit në qafën e mitrës

2018-02-09 në ora 10:27

Zbulimi dhe parandalimi I kancerit të qafës së mitrës

Sipas studimeve thuhet se 40 vjet më parë, kanceri i qafës së mitrës ishte shkaku kryesor i vdekjes tek gratë amerikane. Që atëherë, numri i vdekjeve është ulur ndjeshëm për shkak të ndërgjegjësimit në rritje të simptomave dhe metodave të testimit për këtë sëmundje.

Statistikat e rëndësishme të kancerit të qafës së mitrës

Edhe pse që atëherë numrat janë përmirësuar, afërsisht 12,000 gra do të diagnostikohen dhe 4,120 do të vdesin nga kjo sëmundje këtë vit sipas këtij hulumtimi.

Këto shifra tregojnë rreziqet që kanceri i qafës së mitrës mund të paraqesë dhe rëndësia e zbulimit të hershëm përmes shfaqjeve të rregullta.

– Shkalla e mbijetesës 5 vjeçare është 68%.

– Shkalla e mbijetesës 10 vjeçare është 64%

– Shkalla e mbijetesës 5-vjeçare është 92%. (Kanceri i qafës së mitrës në fazën e hershme përcaktohet nga kanceri që është i pranishëm në qafën e mitrës.)

– Shkalla e mbijetesës 5-vjeçare në nivelin e mesëm zbret në 57%. (Kanceri i qafës së mitrës në mes të kësaj faze ndodh vetëm kur kanceri është përhapur në inde pranë qafës së mitrës.)

– Shkalla e avancuar e mbijetesës 5 vjeçare zvogëlohet në mënyrë dramatike në 17%. Kjo ndodh atëherë kur kanceri është përhapur në pjesët e largëta të trupit.

Meqenëse ka një rënie kaq dramatike të shkallës së mbijetesës pra në këtë aspekt përparon kanceri, prandaj gratë duhet të jenë proaktive dhe të ndërmarrin hapat e nevojshëm për të parandaluar këtë problem dhe për të kërkuar trajtim përpara se kanceri të zhvillohet më tej.

Parandalimi dhe zbulimi i hershëm

Në këtë fazë ka dy mjete të fuqishme që gratë duhet të përdorin në luftën kundër kancerit të qafës së mitrës:

HPV Vaksinimi

Pappillomavirusi i Njeriut (HPV) është sëmundja më e transmetueshme seksualisht në Shtetet e Bashkuara. Në fakt, vlerësohet se rreth 90% e meshkujve dhe 80% e grave që janë seksualisht aktive kanë të paktën një lloj të këtij virusi- HPV. Nga këto lloje të HPV-ve, dy janë përgjegjës për rreth 70% të të gjitha rasteve të kancerit të qafës së mitrës.

Vaksinat HPV janë gjetur të sigurojnë mbrojtje gati 100% kundër dy llojeve HPV-ve që mund të shkaktojnë kancerin e qafës së mitrës (llojet 16 dhe 18). Vaksina mund të jepet në çdo moshë, por nëse një person ka qenë seksualisht aktiv, ka një shans që ai person tashmë të jetë infektuar. Në mënyrë ideale, vaksina do të administrohet para se një person të bëhet seksualisht aktiv.

Ky testim bëhet zakonisht tek gratë të cilat janë nga mosha 21 deri në 65 vjeç, testimi i papa testit i lejon mjekut të kërkojë ndryshime në indet e qafës së mitrës që potencialisht mund të kthehen në kancer. Mjeku pasataj do të ekzaminojë vaginën dhe qafën e mitrës dhe do të mbledhë mostrat e te gjitha indeve abnormale. Indet pastaj do të dërgohen në laborator për testim.

Simptomat e kancerit të qafës së mitrës

Megjithëse gratë rrallë shfaqin simptoma të kancerit të qafës së mitrës në fazat e hershme, është e rëndësishme të kuptohen shenjat paralajmëruese. Simptomat më të zakonshme përfshijnë:

– Gjakderdhje e parregullt. Kjo mund të ndodhë mes periudhave dhe pas marrëdhënieve seksuale. Gjakderdhja e parregullt është veçanërisht shqetësuese për grate të cilat jane në menopauzë pasi që kjo dukuri mund të shfaq një problem serioz.

– Shkarkimi vaginal. Shkarkimi që është i bardhë, i qartë, kafe ose i ngjyrosur me gjak mund të jetë një shenjë paralajmëruese shtesë.

Simptomat e përmendura më lart janë disi të zakonshme dhe mund të shkaktohen nga çështje të tjera nga kanceri i qafës së mitrës. Por ka disa shenja paralajmëruese të kancerit të qafës së mitrës në fazën e avancuar:

– Dhimbje prapa

– Dhimbja e legenit

– Vështirësi urinimi

– Ënjtje e këmbëve

– Humbje peshe

– Lodhja

/ Gazeta Shneta