Zhvillimi i fëmijës në muajin e dhjetë

2017-03-18 në ora 09:45

Çfarë mund të bëjë fëmija gjatë muajit të dhjetë:

Mund të qëndrojë në këmbë me pak mbështetje

Mund të rrijë ulur pa ndihmë për 10 minuta

Mund të zvarritet

Mund të qëndrojë në këmbë

Reagon kur dikush i merr lodrat

Mund të thotë “mama” ose “baba” pa përcaktuar se kush është kush

Mund të dallojë të huajt nga njerëzit që njeh dhe nuk ndihet rehat me të huajt

Mund edhe të dojë të shmangë njerëzit që njeh, duke kërkuar vetëm një person, atë që kujdeset më shumë për të

Përqafon bujarisht

Lëviz vërdallë duke u zvarritur

Njeh disa fjalë dhe persona kur përmendë me emra (psh shikon babain kur dëgjon fjalën “babi”)

Të gjithë fëmijët janë të ndryshëm nga njëri tjetri dhe secili ka ritmin e tij të rritjes. Stadet e përshkruara të zhvillimit janë bazuar mbi nivelet mesatare.

Mos u shqetëso nëse bebi yt nuk është sipas kësaj mesatarjeje. Nëse vini re diçka shqetësuese në zhvillimin e tij, kontakto me pediatrin. /babylino