6 arsye pse mund të keni gjakderdhje pas marrëdhënieve seksuale dhe si ta parandaloni atë

2020-10-26 në ora 23:30

Asgjë nuk e vret humorin si zbulimi i gjakut në çarçafë pas seksit. Ndërsa nuk mund të jetë pjesa më seksi e seksit, për shumë në fakt është mjaft e zakonshme

Gjakderdhja gjatë ose pas seksit ndodh në rreth 6% deri në 10% të grave, transmeton Gazeta Shneta.

Mund të keni infeksion

Infeksionet që mund të shkaktojnë gjakderdhje pas seksit përfshijnë:

Klamidia

Gonorrea

Trikomoniaza

Herpes

Infeksionet e majave.

Thatësi vaginale

Fërkimi mund të dëmtojë vaginën dhe të çojë në lot në muret e vaginës duke shkaktuar gjakderdhje.

Mund të keni polipe të qafës së mitrës ose endometriale

Polipet janë rritje të vogla si llamba në rreshtimet e indeve. Zakonisht janë të padëmshme dhe jo të dhimbshme por irritohen lehtësisht. Pra, nëse ato janë përplasur gjatë depërtimit nga një gisht, lodër ose penis mund të rezultojë në gjakderdhje.

Jeni në rrezik nga kanceri i qafës së mitrës

Gjakderdhja jonormale nga vagina është një nga treguesit më të hershëm të kancerit të qafës së mitrës.

HPV – shkaku kryesor i kancerit të qafës së mitrës, mund të shkaktojë mutacione në qelizat në rreshtimin e qafës së mitrës. Këto qeliza jonormale të qafës së mitrës mund të shkaktojnë gjakderdhje pas seksit.

Si të parandaloni gjakderdhjen pas seksit

Lubrifikoni – lubrifikimi është thelbësor për të mbrojtur vaginën nga fërkimet dhe gjakderdhjet që mund të ndodhin gjatë seksit.

Merrni pap teste rutinë dhe vaksinën HPV – ekzaminimet e rregullta të kancerit të qafës së mitrës dhe vaksina HPV mund të parandalojnë zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës që shkaktojnë gjakderdhje pas seksit.

Testohuni për IST dhe praktikoni seks të sigurt – përdorimi i mbrojtjes së metodës pengesë, si prezervativët dhe testimi për IST sa herë që keni një partner të ri mund të zvogëlojë ndjeshëm gjasat e marrjes së një infeksioni që mund të shkaktojë gjakderdhje të parregullt. /GazetaShneta/