7 vaksinat që çdo bebe duhet t’i marrë, para se t’i bëj 1 vjeç

2017-05-11 në ora 17:41

“Nga koha që lindni, trupi i njeriut bombardohet me mijëra mikroba të ndryshme, disa prej të cilave mund të shkaktojnë sëmundje”, thotë Jon S. Abramson, profesor dhe kryetar i pediatrisë në Shkencat Shëndetësore në Wake Forest në Winston-Salem, transmeton Gazeta Shneta.

“Vaksinat mbrojnë foshnjat nga këto sëmundje serioze.”, shtoi ai.

“Nga koha që lindni, trupi i njeriut bombardohet me mijëra mikroba të ndryshme, disa prej të cilave mund të shkaktojnë sëmundje”, thotë Jon S. Abramson, profesor dhe kryetar i pediatrisë në Shkencat Shëndetësore në Wake Forest në Winston-Salem. “Vaksinat mbrojnë foshnjat nga këto sëmundje serioze.”

Vaksimat në vijim janë të rekomanduara nga Qendra për Kontrollimin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe Akademia e Pediatrisë Amerikane, të cilat rekomandohen të merren para se foshnja t’i mbush 1 vjeç.

Mbani në mend se studimet e fundit ndërkombëtare sugjerojnë dhënien e acetaminopenit për fëmijën tuaj për të parandaluar ethet e pas vaksinimit.

Vaksina e Hepatitit B mbron foshnjat nga një sëmundje e mëlçisë serioze që mund të çojë në kancer. Një i mitur mund të ekspozohet gjatë lindjes ndaj kësaj sëmundje. Duhet të jepet në: lindje, muajin e dytë dhe të gjashtë.

Vaksina Rotavirus parandalon 74 për qind të rasteve të rotavirusit, 98 për qind të rasteve të rënda. Shkaku më i zakonshëm i diarresë akute në foshnje, çon në më shumë se 400,000 vizita në mjek përbrenda vitit në SHBA. Duhet të jepet në: muajin e dytë, katërt dhe gjashtë.

DTaP është një vaksinë e kombinuar që parandalon difterinë (një sëmundje bakteriale respiratore tani e rrallë), tetanozën (një sëmundje potencialisht vdekjeprurëse nervore) dhe pertusis (kollë e keqe, një infeksion respirator bakterial shumë ngjitës që është shumë i rrezikshëm për foshnjat ). Duhet japur në: muajin e dytë, katërt, gjashtë dhe dymbëdhjetë.

Vaksina HIB parandalon një infeksion të rëndë bakterial që prek kryesisht foshnjat dhe mund të çojë në meningjit, pneumoni, madje dhe në dëmtime të trurit. Duhet të jepet edhe në: 2-tin, 4-tin, 6-tin dhe 12-tin muaj.

Vaksina Pneumococcal (PCV) mbron fëmijën tuaj nga një infeksion që është shkaku më i zakonshëm i pneumonisë bakteriale dhe meningjitit bakterial në botë. Duhet të jepet në: 2-tin, 4-tin, 6-tin dhe 12-tin muaj.

Vaksina polio (IPV) parandalon një sëmundje virale që mund të shkaktojë paralizë dhe vdekje. Është ende e zakonshme në vendet në zhvillim. Duhet të jepet në: 2-tin, 4 -tin dhe 6-tin muaj.

Vaksina e influencës mbron foshnjat nga një sëmundje e rëndë që dërgon 226,000 amerikanë në vit në spital. Duhet të jepet në: 6-tin muaj ose edhe pasi t’i mbush 1 vjeç./Gazeta Shneta/