A duhet të marrin vaksinën anti-Covid personat që vuajnë nga ndonjë alergji

2021-02-13 në ora 10:14

Profesoresha Luljeta Ahmetaj ka dhënë disa këshilla për vaksinimin me vaksina anti-covid tek personat që vuajnë nga ndonjë alergji.

Te nderuar,

meqenese kohet e fundit me keni derguar shume pyetje(duke perfshi edhe bashkatdhetaret qe jetojne jashte Kosoves) ne lidhje me ate se a duhet te vaksinohen me vaksinen  Pfizer-BioNTech COVID-19 dhe vaksinën Moderna, personat  te cilet vuajne nga ndonje alergji,me poshte ju kam  bashkangjitur qendrimin e AIAAA(Akademise Amerikane per Alergji Astme dhe Imunologji) per kete qeshtje:

ARLINGTON HEIGHTS (8 janar 2021) – Task Forca e Vaksinave COVID-19  nga  Akademia Amerikane mbi alergjite Astmen dhe Imunologjine (ACAAI) eshte duke  monitoruar nga afër informacionet nga burimet që raportojnë për reagimet alergjike ndaj vaksinave të mARN COVID-19.  Si e tillë, ACAAI ka perpiluar udhëzimet  për të pasqyruar rekomandimet më të fundit nga CDC dhe FDA.

Me rastin e marrjes se  autorizimin per përdorim nga FDA per vaksinën Pfizer-BioNTech COVID-19 më 11 dhjetor 2020 dhe vaksinës Moderna më 18 dhjetor 2020, Task Forca e Vaksinave ACAAI COVID-19 rekomandon udhëzimet e mëposhtme për mjekët dhe ofruesit e tjerë lidhur me rrezikun e një reaksioni alergjik gjatë vaksinimit.

Këto rekomandime bazohen në njohuritë më të mira deri më sot, por mund të ndryshojnë në çdo kohë, në pritje të informacionit të ri dhe udhëzimeve të mëtejshme nga FDA, CDC ose ekspertë të tjerë.

Kushdo që merr vaksinën duhet të kontrollohet për të përcaktuar rrezikun e mundshëm të një reaksioni alergjik ndaj vaksinave mRNA COVID-19. Cdo individ duhet të pyetet nëse ka një histori të një reaksioni të rëndë alergjik ndaj ndonjë vaksine paraprake. Nëse përgjigjja është po, duhet të referohet tek një alergolog / imunolog i çertifikuar nga bordi për vlerësim të mëtejshëm para vaksinimit COVID-19.

Sipas CDC, nëse individi ka pasur një reagim të rëndë ose të menjëhershëm alergjik të ashpër brenda 4 orësh pas marrjes së dozes së pare vaksines ndaj COVID-19, nuk duhet të marr dozen e dytë. Për më tepër, pacientët që përjetojnë një reagim të rëndë ose të menjëhershëm alergjik të çfarëdo niveli (urtikarie, ënjtje, fishkëllimë) duhet të referohen tek një alergolog / imunolog i certifikuar nga bordi lokal për të ofruar më shumë kujdes ose këshilla.

Vaksinat mARNA COVID-19 duhet të administrohen në një mjedis të kujdesit shëndetësor ku mund të trajtohet anafilaksia. Të gjithë individët duhet të vëzhgohen për të paktën 15-30 minuta pas injeksionit për të monitoruar çdo reagim anësor. Të gjitha reagimet anafilaktike duhet të menaxhohen menjëherë me epinefrinën si trajtimin e vijës së parë. Shumica e reaksioneve anafilaktike kanë ndodhur brenda 15 minutash.

Vaksinat mRNA COVID-19 nuk duhet të administrohen tek individët me një histori të njohur të një reaksioni të rëndë alergjik ndaj ndonjë përbërësi të vaksinës. Megjithëse përbërësi specifik i vaksinës që shkakton anafilaksinë nuk është identifikuar, polietilenglukoli (PEG) është një nga përbërësit dhe ka qenë e njohur që shkakton anafilaksi. Meqenëse polisorbati, një substancë e gjetur në ilaçe dhe ushqime, mund të reagojë së bashku me PEG, pacientët me reaksione alergjike ndaj polisorbatit nuk duhet të imunizohen me vaksinat e mARN.

Të dhënat në lidhje me rrezikun tek individët me histori të reaksioneve alergjike në lidhje me sindromën e aktivizimit direct te mastociteve / anafilaksinë idiopatike janë shumë të kufizuara dhe në zhvillim. Një vendim për të marrë njërën nga vaksinat mRNA COVID-19 duhet të merret nga individet se bashku me mjekun ose ofruesin tjetër që administron vaksinën duke përdorur gjykimin e tyre profesional duke balancuar përfitimet dhe rreziqet që lidhen me marrjen e vaksinës.

Njerëzit me alergji të zakonshme ndaj ilaçeve, ushqimeve, insekteve dhe latexit ndoshta nuk kanë më shumë gjasa sesa individet tjere që të kenë një reaksion alergjik ndaj vaksinave të mRNA COVID-19. Ata pacientë duhet të informohen për përfitimet e vaksinës kundrejt rreziqeve të saj.

Vaksinat mARNA COVID-19 nuk janë vaksina të gjalla dhe mund të administrohen te pacientët me imunitet te dobesuar. Mjekët dhe ofruesit e tjerë duhet të informojnë pacientë të tillë me imunitet të komprometuar për mundësinë e një përgjigje imune të zvogëluar ndaj vaksinave.

Nëse jeni duke marrë vaksinën mRNA COVID, duhet të prisni reaksione lokale (p.sh., dhimbje, ënjtje, skuqje të lëkurës në vendin e injektimit, pak ënjtje të nyjeve limfatike në të njëjtën anë me krahun e vaksinuar) dhe sistematike (p.sh. ethe , lodhje, dhimbje koke, të dridhura, dhimbje muskulore, dhimbje kyçesh ose inflamacion) simptoma pas vaksinimit. Këto janë efekte anësore të pritshme, jo reaksione alergjike. Zakonisht zgjidhen brenda disa ditësh.