A është e sigurt marrja e aspirinës gjatë shtatzënisë?

2022-07-25 në ora 14:22

Në përgjithësi, aspirina nuk rekomandohet gjatë shtatzënisë nëse nuk keni kushte të caktuara mjekësore.

Përdorimi i aspirinës me dozë të ulët – 60 deri në 100 miligramë (mg) në ditë – nuk është gjetur të jetë i dëmshëm gjatë shtatzënisë dhe ndonjëherë rekomandohet për gratë shtatzëna me humbje të përsëritura të shtatzënisë, çrregullime të koagulimit dhe preeklampsi, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Megjithatë, përdorimi i dozave më të larta të aspirinës paraqet rreziqe të ndryshme në varësi të fazës së shtatzënisë.

Gjatë tremujorit të parë, përdorimi i dozave më të larta të aspirinës përbën një shqetësim për humbjen e shtatzënisë dhe defektet kongjenitale.

Marrja e dozave më të larta të aspirinës gjatë tremujorit të tretë rrit rrezikun e mbylljes së parakohshme të një ene në zemrën e fetusit.

Përdorimi i dozave të larta të aspirinës për periudha të gjata – gjatë shtatzënisë gjithashtu rrit rrezikun e gjakderdhjes në trurin e foshnjave të lindura para kohe.

Nëse keni nevojë të merrni aspirinë gjatë tremujorit të tretë të shtatzënisë, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor ka të ngjarë të monitorojë nga afër juve dhe fëmijën tuaj.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA), rekomandon gjithashtu shmangien e përdorimit të barnave anti-inflamatore josteroide (NSAIDs) pas javës së 19-të të shtatzënisë, përveç nëse ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor e këshillon këtë.

Aspirina është një lloj i grupit NSAID. Shqetësimi është se përdorimi i aspirinës mund të shkaktojë probleme të rralla, por serioze të veshkave tek foshnjat e palindura. Kjo mund të çojë në nivele të ulëta të lëngut amniotik që rrethon një fëmijë dhe në komplikime të mundshme. /Gazeta Shneta/