Abortet, shkenca ka një përgjigje pse ndodhin dhe si parandalohen

2017-04-29 në ora 11:54

Përjetimi i një aborti është shkatërrues mjaftueshëm, por për disa gra kjo ndodh përsëri dhe përsëri. Ekspertët mjekësorë nuk kanë qenë në gjendje për të bërë një lidhje se pse disa gra përjetojnë dështime të shumta, por hulumtuesit nga Universiteti i Warwick-ut mendojnë se tani kanë një përgjigje.

Profesor Jan Brosens dhe ekipi i tij kanë zbuluar se mungesa e qelizave burimore (qelizat staminale) në murin e mitrës është e mundshme të jetë përgjegjëse për dështimet që përjetojnë gratë.

“Ne kemi zbuluar se muri i mitrës në pacientet që kanë aborte të përsëritura është dëmtuar para shtatzënisë”, shkruan profesor i obstetrikës dhe gjinekologjisë në studimin e botuar në revistën e qelizave burimore.

 Pse qelizat burimore kanë rëndësi në shtatzëni

Për studimin, Brosens dhe ekipi i tij ka studiuar mostrat e indeve nga muret e mitrave të nënave të dhuruara nga 183 gra duke u trajtuar në Klinikën e implantimit pranë universitetit. Ata gjetën se kishte humbje të qelizave burimore nga indet e grave që kanë vuajtur më shumë se një abort.

Gjetjet e tyre janë të dukshëm për shkak se edhe pse gabimi është relativisht i zakonshëm në mes të 15 dhe 25 për qind të shtatzënive përfundojnë në këtë mënyrë, vetëm një në 100 gra kishin vuajur tre ose më shumë humbje të shtatzënisë radhazi.

Ekipi gjithashtu ka gjetur se mungesa e qelizave burimore rrit normën e plakjes së qelizave në mitër. Mitra mbështetet në qelizat burimore për rigjenerimin pas menstruacioneve, shtatzënisë dhe dështimit; mungesa e këtyre qelizave, dhe procesi i plakjes, krijon një reagim inflamator që ndikon në aftësinë për një fetus të rritet në mënyrë të plotë.

Shpresë për nënat e pashpresa

Ndërsa ky hulumtim paraqet një tablo të zymtë, aty ka shpresë. Ekipi beson se ky zbulim do të çojë në trajtime të cilat do të stimulojnë funksionin e qelizave burimore në gratë që u mungojnë këto qeliza, dhe ata janë tashmë duke punuar në ndërhyrje të reja.

“Fokusi ynë do të jetë i dyfishtë,” tha Siobhan Quenby, bashkautori i studimit dhe Profesor i Obstetrikës në Universitetin e Warwick. Së pari, ata do të punojnë për të kuptuar sa në në rrezik janë gratë duke bërë kontrolle me anë të testeve të reja endometriale.

“Së dyti, ka një numër të ilaçeve dhe ndërhyrjeve të tjera, p.sh një procedurë e përdorur për të ndihmuar në implantimin e embrioneve në mënyrë të suksesshme, të cilët kanë potencial për të rritur popullsinë e qelizave embrionale në muret e mitrës.”

“Duhet të jemi në gjendje për të korrigjuar këto defekte para se pacientja të përpiqet të nisë një shtatzëni. Në të vërtetë, kjo mund të jetë e vetmja mënyrë për të parandaluar dështime të tjera në këto raste”, besojnë shkencëtarët./bebja.com