‘Ajnshtajni’ i vogël brenda mitrës, ushqimet që duhet t’i hani për një fëmijë të mençur

2018-05-31 në ora 16:39

Bërja e një fëmije inteligjent është ëndrra e çdo prindi. Gëzimi i nënave nuk ka asnjë kufizim kur Ajnshtajni  i vogël nxjerr fjalët e para të tij. Dhe pastaj fillon përgatitja për të siguruar që çdo veprim kurioz i fëmijës është përgjigjur.

Ushqimet vendosen bazuar në aftësinë e tyre për të rritur fuqinë e trurit; lodrat zgjidhen në bazë të mekanizmave të rritjes së mendjes, stërvitjes, ekspozimit, çdo udhëtim kërkon vetëm një destinacion – një fëmijë inteligjent. Pra, këtu është lajmi i mirë. Ka mënyra për t’u siguruar që çudia juaj e vogël të jetë një gjeni.

Një studim sugjeron që një orë më pak gjumë çdo natë mund të shkurtojë dy vjet të njohjeve në një fëmijë. Truri i një foshnje zhvillohet me shpejtësi gjatë fazës së gjumit aktiv. Është gjatë këtyre orëve të shtyrjes që janë bërë kyçjet neuronale, dhe lidhjet midis hemisferës së majtë dhe të djathtë të trurit janë forcuar. Fëmijët që marrin sasinë e duhur të gjumit zhvillojnë një gjuhë më të mirë, vëmendje dhe kontroll sa më impulsiv, transmeton Gazeta Shneta.

Ekspozimi i foshnjave në meloditë qetësuese është e dobishme për zhvillimin e trurit, duke rritur aftësitë njohëse. Hulumtimet sugjerojnë se mbajtja e fëmijës suaj të ngushtë dhe të ngadalshëm në muzikë qetësuese lëshon një hormon lidhës që quhet oksitocin.  Sondazhet kanë zbuluar se duke folur me fëmijën tuaj rrit aftësitë e tyre të fjalorit dhe të përpunimit të gjuhës që në fillim të moshës 18 muajshe.

Futja e ushqimeve që stimulojnë trurin në dietën e fëmijës suaj është një hap i rëndësishëm për të rritur fuqinë e trurit. Frutat, zarzavatet, produktet e qumështit, frutat e thata, vezët, arra dhe fara janë të rëndësishme.

Hulumtimi në Spanjë tregon se koha kualitative e kaluar në mes të natyrës, ku fëmijët janë të ekspozuar ndaj pemëve dhe lejohen të luajnë në bar të gjelbër, ndihmon në lulëzimin e aftësive mendore./Gazeta Shneta/