Anatomia femërore dhe funksionet e organeve riprodhuese që mbështesin zhvillimin e embrionit

2022-04-28 në ora 22:25

Anatomia juaj femërore është sigurisht një pjesë fizike e juaja dhe ndoshta ju keni dëshirë të mësoni më shumë rreth funksionit të organeve riprodhuese.

Le të bëjmë një turne të shpejtë të komponentëve tuaj kryesorë.

Vezoret. Përgjegjëse si për prodhimin e hormoneve ashtu edhe për vezët, këto organe të vogla në formë ovale rrethojnë mitrën. Çdo muaj, ato alternojnë lëshimin e një veze të vetme. (Nganjëherë dy vezë lëshohen në një cikël të vetëm – duke rritur shanset për binjakët vëllazërorë.)

Tubat fallopiane. Duke lidhur vezoret me mitrën, këto tunele janë zakonisht ku një vezë dhe sperma takohen gjatë konceptimit, shkruan Baby Center, transmeton Gazeta Shneta.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Mitra. Ky organ në formë dardhe është vendi ku banon një vezë e fekonduar, duke u ngulitur në shtresën e trashë dhe duke u rritur në një fëmijë gati për botën.

(Kur nuk jeni shtatzënë, derdhja e rreshtimit të përmendur rezulton në një periodë menstruale.) Mitra juaj, është ajo që kontraktohet gjatë lindjes.

Qafa e mitrës. Teknikisht, pjesa e poshtme e mitrës, kjo qafë në formë cilindri lidh pjesën e sipërme të mitrës me vaginën. Është vendi ku formohet tapa e mukusit dhe ajo që hollohet dhe zgjerohet gjatë lindjes.

Vagina. I njohur gjithashtu si “kanali i lindjes”, vagina lidh mitrën me pjesën e jashtme të trupit. Është vendi ku penisi i partnerit tuaj hyn gjatë marrëdhënies dhe ku fëmija juaj del gjatë lindjes – dhe zgjerohet si në gjatësi ashtu edhe në thellësi për të përshtatur çdo rast. /Gazeta Shneta/