Çfarë duhet të dini për kulloshtrën?

2017-03-05 në ora 14:25

Kulloshtra fillon të krijohet ne gji ne muajin e shtatë të shtatzënisë.

Kulloshtra, një lëng i dendur, i ngjitur dhe me ngjyrë të verdhë, përbën ushqimin e parë e me të mire për beben tuaj për arsyet e mëposhtme:

  • Përmban me tepër proteina dhe vitamine A në krahasim me qumështin që pason.
  • Kulloshtra ndihmon të porsalindurit për eliminimin e mbeturinave të para të zorrës (fekaleve).
  • Është gjithashtu efikase per eliminimin e produkteve të zbërthyera nga bilirubina dhe zvogëlon kështu rrezikun per paraqitje të verdhëzës së foshnjës.
  • Imunoglobulinat (kryesisht IgA) e kulloshtrës i mundësojnë të porsalindurit mbrojtje nga infeksionet.

Kulloshtra është “vaksina” e parë per të porsalindurin kundër shumë baktereve dhe viruseve.

Zëvendësimi me ujë ose qumësht artificial i ushqyerjeve të para të fëmijës e pakëson prodhimin e kulloshtrës dhe qumështin ne tërësi.

Prandaj është shumë e rëndësishme që kulloshtra të mos hidhet, por ti jepet fëmijës jo vetëm per dobitë që ka, por edhe per këtë aspekt të sajin.