Çfarë ndodh kur uji ‘thyhet’ pak para datës suaj të lindjes

2018-06-01 në ora 06:15

Një klishe që mund ta keni parë shumë herë në television është edhe uji që ‘thyhet’ i grave shtatzënë. Në jetën reale, rreth 10% e punëve afatgjata fillojnë në këtë mënyrë. Zakonisht është më shumë si rrjedhja e një gazi. Megjithatë, është e rëndësishme për ju të dini shenjat që membranat tuaja tashmë kanë shpërthyer.

Kur jeni shtatzënë, një qeskë me lëng amniotik mban fëmijën tuaj të qetë dhe të sigurt në barkun tuaj. I quajtur edhe një qese me ‘ujë’, ajo krijon hapësirë ​​për rritjen e foshnjës, e mban atë në një temperaturë të qëndrueshme dhe e mbështet kordonin e kërthizës në mënyrë që të mos ndrydhet.

Kur trupi juaj është gati për të ofruar fëmijën, uji ‘thyhet’ dhe derdhet përmes vaginës. Kjo mund të ndodhë para ose gjatë lindjes tuaj. Kjo është kur filloni të ndjeheni në kontraktime dhe qafa e mitrës tuaj zbutet dhe zgjerohet ashtu që fëmija juaj të kalojë. Nëse thyhet uji para fillimit të kontraktimit, quhet ndërprerje e parakohshme e membranave, transmeton Gazeta Shneta.

Nëse jeni brenda 3 javëve nga data juaj e duhur për të lindur, mjeku juaj ose mamia mund t’ju presin për disa orë për të parë nëse po shkoni në lindje. Shumica e grave futen në procesin e lindjes brenda 12 orëve.

Studimet tregojnë se foshnjat e lindura nga nënat të cilat i kanë lindur menjëherë pasi uji është ‘thyer’ kanë më pak gjasa të marrin infeksione, kanë nevojë për kujdes më të ulët intensiv, dhe shkojnë në shtëpi nga spitali më shpejt se foshnjat, të cilat kanë dalur më vonë.

Bisedoni me obstetër ose mami në rreth asaj se çka është më e mira për ju./Gazeta Shneta/