Periudha e lindjes është më e rrezikshme se sa mendoni, ja çfarë duhet të keni kujdes

2018-06-01 në ora 06:53

Sapo që familjarët të vijnë në sallën e lindjes ata do të nxitojnë që të shohin nga afër foshnjën duke i bërë foto apo duke komentuar se kujt i ka ngjarë.

Ky foshnje i bukur menjëherë bëhet qendra e vëmendjes së të gjithëve, ndërsa nëna papritmas ka vëmendjen dytësore. Në vitet e fundit, ky trend ka ngadalësuar edhe rrugën e saj në mjekësi. Dollarët e hulumtimit janë përqendruar kryesisht në përmirësimin e rezultateve të foshnjave, ndërkohë që supozojmë se nënat po bënin mirë vetë.

Vdekshmëria foshnjore ka arritur një nivel të ulët të gjithanshëm, e cila është e mrekullueshme; por një analizë e kohëve të fundit nga CDC zbuloi se nënat në Shtetet e Bashkuara kanë një shkallë më të lartë të vdekjes në ditët dhe muajt pas lindjes sesa shumë vende të tjera të zhvilluara, dhe kjo normë ka ardhur në rritje për 20 vitet e fundit, transmeton Gazeta Shneta.

Një shtatzëni e shëndetshme fillon me një nënë të shëndetshme. Shumë prej shkaqeve të vdekjes pas lindjes janë të lidhura me kushtet themelore mjekësore si sëmundjet e zemrës, presionin e lartë të gjakut, diabetin, depresionin, abuzimin e substancave dhe obezitetin. Takimi me mjekun tuaj para që të mbeteni shtatzënë për të optimizuar shëndetin tuaj është shumë e rëndësishme për një shtatzëni të shëndetshme dhe shërim pas lindjes.

Sëmundja e zemrës është ndër shkaqet kryesore të vdekjeve të paslindjes. Problemet e zemrës në shtatzëni mund të jenë veçanërisht të ndërlikuara, sepse shumë simptoma shqetësuese janë gjithashtu simptoma të zakonshme të shtatzënisë, si ënjtje ose probleme të frymëmarrjes./Gazeta Shneta/