Cilat ditë janë të sigurta për të shmangur shtatzëninë sipas kohës së ovulacionit

2021-06-07 në ora 23:49

Të kuptuarit se në cilat ditë të ciklit menstrual një grua është më fertile mund t’i ndihmojë çiftet të shmangin shtatzëninë.

Gjasat e një gruaje për shtatzëni mund të rriten ose zvogëlohen në varësi të kohës ku ndodhen në ciklin e tyre menstrual, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Gratë të cilat përpiqen të shmangin konceptimin mund të përpiqen të ndjekin ciklin menstrual të tyre.

Ky artikull shikon se si fertiliteti rritet dhe bie gjatë ciklit menstrual të një gruaje dhe disa sinjale për të parë në përcaktimin e një dite të ulët të fertilitetit.

Kur është koha më pak e mundshme për shtatzëni?

Megjithëse ciklet menstruale mund të ndryshojnë nga grua në tjetrën, gjatësia mesatare është 28 ditë.

Vezoret lëshojnë një vezë, ose ovulojnë, rreth 10-16 ditë para fillimit të menstruacioneve. Koha rreth ovulimit quhet dritarja e pjellorisë sepse këto janë ditët më pjellore në ciklin menstrual.

Është e mundur të mbeteni shtatzënë gjatë 5 ditëve që çojnë në ovulim dhe në të njëjtën ditë.

Një vezë mund të mbijetojë deri në 24 orë pas lëshimit, dhe spermatozoidi mund të mbijetojë deri në 7 ditë pas marrdhënies. Prandaj, është gjithashtu e mundur të mbeteni shtatzënë në dy ditët pas ovulimit, por kjo ka më pak të ngjarë.

Si rezultat, ka rreth 21 ditë në ciklin menstrual në të cilin shtatzënia ka më pak të ngjarë. Ditët para dhe gjatë menstruacioneve janë ditët të fertilitetit të ulët të ciklit menstrual.

Femrat me një cikël menstrual që është më i shkurtër se 28 ditë mund të ovulojnë brenda ditëve nga përfundimi i periudhës së tyre menstruale.

Për të kuptuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Ciklet menstruale mund të shkurtohen me moshën, veçanërisht pas moshës 35 vjeçe.

Fertiliteti rritet ndjeshëm rreth 12–14 ditë para menstruacioneve, kështu që marrdhëniet e pambrojtura kanë më shumë të ngjarë të rezultojë në shtatzëni gjatë asaj kohe.

Si funksionon ovulimi dhe shtatzënia?

Ovulacioni është procesi i zhvillimit të një veze brenda vezoreve që lirohet çdo muaj. Zakonisht ndodh 10–16 ditë para fillimit të periudhës tjetër, megjithëse ciklet menstruale mund të ndryshojnë në gjatësi.

Që të ndodhë konceptimi, një spermatozoid duhet të fekondojë vezën. Pasi vezoret lëshojnë vezën, ajo kalon në tubin fallopian. Nëse ndodhë marrdhënia intime, veza do të takohet me spermatozoidin.

Mundësia për të mbetur shtatzënë rritet nëse spermatozoidët janë tashmë në tubën fallopiane kur ndodh ovulimi. Për këtë arsye, gratë kanë më shumë të ngjarë të mbeten shtatzënë në ditët që çojnë në ovulim.

Sapo të fekondohet, veza udhëton më larg në tubën fallopiane në mitër, ku implantohet në rreshtimin e mitrës dhe zhvillohet në një embrion. /Gazeta Shneta/