Dieta për të mbetur shtatzënë

2017-04-22 në ora 09:00

SI TË USHQEHEMI PËR TË MBETUR SHTATZËNË MË LEHTË?

Kjo është skema që zakonisht këshillohet për ato femra që duan të kenë energji të mirë fizike, të ruajnë përqendrimin dhe qartësinë mendore, si dhe të kontrollojnë peshën e trupit.

TË USHQEHESH SIPAS ORËS BIOLOGJIKE TRUPORE

Për femrat në kërkim të një fëmije bëjnë mirë të dinë që kjo mënyrë të ushqyeri mund të rrisë shanset e tyre për të mbetur shtatzënë. Për shkak se ajo është në përputhje me ritmin me të cilin hormonet e ndryshme sekretohen brenda 24 orëve dhe fazat e ndryshme që trupi përshkon gjatë ditës: nevoja në rritje për ushqyes dhe përgatitja për konsumin e energjisë në orët e para, orientojnë pushimin, akumulimin dhe ndërtimin e indeve në mbrëmje.

INSULINA DHE FERTILITETI

Një përgjigje e konfirmuar tashmë dhe me shanse, vjen nga një studim i kohëve të fundit botuar në “Clinical Science” bazuar në gratë me sindromën e vezoreve policistike, e njohur ndryshe si PCOS. Vezoret policistike janë një shqetësim endokrinologjik, karakterizuar nga prania e cisteve të shumta në vezore, shfaqje të cilat mund të përfshijnë amenorean (mungesën e menstruacioneve), anovolucionin (mungesa e çlirimit të vezëve qelizore nga vezoret), dhe një tepricë e hormoneve seksuale mashkullore (pjesërisht përgjegjëse për hirsutizm, akne, rënie të flokëve, mbipeshë dhe obezitet e infertilitetit).

MACA

Në mënyrë të veçantë, modeli ushqyes i përshkruar na lejon të qeverisim më mirë nivelet e insulinës, një hormon të rëndësishëm jo vetëm për metabolizmin e sheqerit. Në përqendrime të larta të insulinës në gjak, korrespondojnë në fakt nivelet e larta të testosteronit, hormonit kryesor mashkullor, që te femra duhet të jetë i pranishëm në sasi të vogla. Të mbash të qetë insulinën, zvogëlon rrezikun e niveleve të larta të testosteronit, ku në ndryshim me strukturën e hormoneve seksuale femërore, parandalojnë konceptin.

Shpesh femrat e prekura nga policistoza në vezore përfaqësojnë edhe rezistencën e insulinës, një fenomen në të cilin qelizat bëhen progresivisht më pak të ndjeshme ndaj veprimit të insulinës, bashkë me rezultatin që pankreasi duhet të prodhojë më shumë, duke rritur kështu nivelin e qarkullimit të testosteronit.

SI TË USHQEHEMI PËR TË MBETUR SHTATZËNË?

Studimi mbi sindromën e vezoreve policistike, rezistenca e insulinës dhe hiperdrogjenizimi ka treguar se ndarja me kujdes e ushqimeve, në mënyrë që pjesa më e madhe e luanit të konsumohet në mëngjes, më pak në drekë dhe më pak e bollshme në mbrëmje, përmirëson kontrollin në prodhimin e insulinës dhe zvogëlon nivelet testosterone deri në përgjysmimin e tyre. 50% e femrave që e ndoqën këtë regjim dietik, patën ovulim: një përmirësim të vërtetë dhe të rëndësishëm në pjellori, në krahasim me disa ndryshime të thjeshta në ushqyerjen ditore. /Revista Psikologjia