Edhe baballarët janë të predispozuar të përjetojnë stres dhe ankth gjatë periudhës perinatale

2021-06-10 në ora 18:16

Shëndeti mendor te prindërit e rinjë është tejet i rëndësishëm.Kjo pasi, depresioni mund të prek jo vetëm nënat e reja, por edhe baballarët.Studimi i ri bën të qartë se mirëqenia e baballarëve nuk duhet neglizhuar pas ardhjes në jetë të foshnjes.

Studiuesit zbuluan se nivelet e ankthit tek baballarët e rinjë mund të jenë më të larta sesa raportohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) shkruan VeryWellFamily, transmeton Gazeta Shneta.

Mësoni më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KËTU

OBSH-ja ka vlerësuar se çrregullimet e ankthit prekin mes 2.2 dhe 3.8 përqind të burrave.

Danile Singley, psikolog në San Diego, thotë për VeryWell se studimi kërkon një qasje të plotë të shëndetit mendor mes prindërve të rinjë.

“Shëndeti mendor është gjithpërfshirës për faktin se kalimi në një periudhe tjetër nuk kufizohet nga gjinia”, tha Singley.

“Kalimi në fazën e prindërimit është një ngjarje e madhe jetësore që shpesh shoqërohet me sfida të reja në lidhje me shqetësimet financiare, mbajtja e ekuilibrit të punës dhe jetës”, tha Jenn Leiferman, autore e studimit.

Këto ndryshime ndodhin si te gratë ashtu edhe te burrat kur presin ardhjen në jetë të foshnjes së tyre.

Singley shprehet i lumtur pasi sheh një studim i cili tregon luftën ndaj shëndetit mendor te baballarët gjatë fazës perinatale.Sipas tij, nivelet e ankthit janë më të larta sesa të depresionit.

Në punën e tij terapeutike, Singley ka treguar se shumë baballarët kanë përjetuar çrregullime akute të stresit, veçanërisht në gjashtë muajt e parë pas lindjes së foshnjes./GazetaShneta/