Nivele të larta të kimikateve toksike janë gjetur në qumështin e gjirit te nënat, tregon studimi

2021-06-10 në ora 17:29

Njerëzit në gjithë botën janë të ekspozuar ndaj kimikateve tosike të njohura ndryshe si PFAS.Këto kimikate mund të gjenden në paketimin e ushqimeve të shpejta, ujë të pijshëm, meqë rast ato grumbullohen duke shkaktuar kështu probleme shëndetësore.

Për nënat e reja, këto toksina mund të ndikojnë jo vetëm në shëndetin e tyre por edhe tek foshnja e tyre shkruan VeryWellFamily, transmeton Gazeta Shneta.

Mësoni më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KËTU

Studimi i fundit, i botuar në revistën Environment Science and Technology, është studimi i parë i cili ka analizuar PFAS në qumëshin e gjirit te gratë amerikane që nga viti 2004.

“Kur shohim kimikate si PFAS të pranishëm në qumështin e gjirit është më të vërtetë një shenjë që duhet të mendohet me kujdes se cilat kimikat lejohen të përdoren në produktet në ShBA”, tha autorja e studimit Erika Schreder.

Ndonëse ekspertët shprehen të shqetësuar, gjidhënia mbetet jashtëzakonisht e dobishme në zhvillimin e foshnjes suaj.

“Ky informacion është shqetësues”, thotë Schreder.”Por, ne duhet të kujtojmë se gjidhënia sjell benefite të rëndësishme, andaj duhet të eleminojmë produktet që përmbajnë PFAS”.

PFAS përmban më shumë se 9 mijë kimikate dhe mund të gjendet në:

-Ushqimet e paketuara,

-Tiganë,

-Bojra,

-Produkte pastrimi./GazetaShneta/