Episiotomia: Gjithçka që një grua duhet të dijë

2018-05-31 në ora 20:44

Një episiotomi, është një prerje kirurgjikale e perineumit dhe murit të pasëm vaginal të kryer në përgjithësi nga një mami ose obstetër gjatë fazës së dytë të lindjes për të zgjeruar shpejt hapjen që fëmija të kalojë.

Prerja, e cila mund të bëhet në një kënd 90 shkallë nga vulva drejt anusit ose në një kënd nga fundi i poshtme i vulvës (episiotomi mes-laterale), kryhet nën anestezinë lokale (anestezia pudendale) dhe ajo mbyllet pasi fëmija të dorëzohet, transmeton Gazeta Shneta.

Episiotomia mund të shmanget me “zgjerimin e kanalit të lindjes” që kryhet para fillimit të lindjes dhe arritjes së një hapjeje 10 cm në kanalin e lindjes, kështu që koka e foshnjës mund të kalojë me lehtësi.

Avantazhi i një episiotomie mediolaterale është se ajo ka më pak gjasa të zgjasë deri në 3 ose maksimumi 4 shkallë./Gazeta Shneta/