A është e dëmshme futja e gishtave në hundë tek fëmijët?

2017-04-27 në ora 15:09

Sipas një studimi mjekësor të botuar në “Mikrobiologji Aplikative dhe Mjedisore *, mukozat e pështymës (proteinat e gjetura në mukus) punojnë për mbrojtjen e  dhëmbëve nga një bakterie që shkakton zgavrën, prandaj edhe nëse fëmija i fut gishtat në hundë dhe në gojë mos ja ndaloni.

Diferencuar nga gjërat si pasta e dhëmbëve dhe larja e gojës që, siç raportohet nga Ozy.com, futja e gishtave në hund dhe pastaj në gojë bën fëmijët që të vrasin bakteret, mukusin,dhe, në fakt, ndalon bakteret nga bashkëngjitja në një dhëmb, si dhe parandalon bakteret nga rrjedhja e acidit në një zmalt të dhëmbit.

Përfitimet pozitive shëndetësore të mukusit për shëndetin oral kanë bërë që këta studiues të fillojnë të punojnë në një mukus sintetik, me idenë se mund të kombinohet me pastë dhëmbësh ose çamçakëz./Gazeta Shneta/