Fazat e lindjes në një lindje natyrale, vaginale

2018-01-15 në ora 14:24

Këtu është një përmbledhje e thjeshtë e asaj që ndodh në një lindje “tipike” vaginale
Ekzistojnë tre faza të rregullta dhe çdo lindje është aq unike sa foshnja që prodhon. Por lindja vaginale “klasike” përshkruhet nga praktikuesit në tre faza të rregullta shkruan Parents transmeton Gazeta Shneta.

Faza e Parë: Dilacioni dhe ndarja e Qafës së mitrës ku hyjnë a. faza e hershme b. faza aktive c. faza e tranzicionit, 2. Faza e dytë: Shtytja dhe lindja 3. Faza e tretë: Dorëzimi i Placentës.

Sa kohë zgjat gjithë procesi? Për nënat për herë të parë, mesatarja është 14 orë, edhe pse sigurisht mund të jetë shumë më e gjatë ose shumë më e shkurtër. Për nënat që kanë lindur më parë, mesatarja e punës dhe dorëzimiz zgjat rreth 8 orë. Le t’i shohim këto faza nga më afër:

Faza e parë: Dilacioni dhe Ndarja e Qafës së mitrës

a) Faza e hershme.

Ky hap i parë në udhëtimin drejt lindjes zgjat mesatarisht 6-10 orë për nënën e parë, por mund të jetë shumë më i shkurtër (sidomos nëse keni lindur më parë) ose shumë më i gjatë.

b) Faza aktive.

Qafa e mitrës zgjerohet nga katër deri në shtatë centimetra. Kjo fazë është kur fillon puna përgatitore serioze për lindjen e fëmijës dhe kur shumica e grave fillojnë të punojnë më intensivisht. Mund të zgjasë mesatarisht tre deri në gjashtë orë për foshnjat e para dhe rreth gjysmën e tyre për lindjet e mëvonshme.

c) Faza e tranzicionit.

Qafa e mitrës zgjerohet në tetë deri në dhjetë centimetra. Faza përfundimtare e fazës së parë mund të zgjasë 20 minuta deri në dy orë për foshnjat e para dhe mund të shkojë shumë shpejt në lindjet e mëvonshme.

Faza e dytë: Shtytja dhe lindja

Faza e dytë e lindjes fillon kur qafa e mitrës është plotësisht e hapur. Ajo zgjat mesatarisht një orë e gjysmë deri në dy orë për nënat për herë të parë. Në lindjet e mëvonshme, mund të zgjasë diku nga disa minuta deri në dy orë.

Faza e tretë: Dorëzimi i placentës

Momenti i pabesueshëm i lindjes së foshnjës është ndjekur me shpejtësi nga dorëzimi i placentës (ndonjëherë e quajtur “pas lindjes”). Kjo zakonisht merr diku nga pak minuta deri në gjysmë ore. Ju do të jeni kaq të zhytur në njohjen e të posalindurit tuaj, që nuk do të vini re shumë gjëra për këtë fazë.

Mjeku juaj mund t’ju kërkojë të shtyni pak më shumë për të dorëzuar placentën. Ju mund të përjetoni dhimbje kur ky proces zhvillohet. / Gazeta Shneta