Gjakderdhja pas lindjes së fëmijës mund të shërohet me një injeksion me çmim të lirë

2017-05-28 në ora 16:37

Një e treta e nënave të reja që vuajnë nga hemorragjia vdekjeprurëse mund të shpëtohen nga një trajtim i thjeshtë me kosto të ulët, ka treguar një studim ndërkombëtar i udhëhequr nga Mbretëria e Bashkuar.

Sëmundjet e rënda prekin rreth një në pesë nga rreth 300,000 vdekje të nënave që ndodhin në mbarë botën çdo vit.

Tani një gjykim global i kryer nga shkolla higjienike në Londërdhe Mjekësia Tropikale ka gjetur se shumë nënat e reja mund të reduktojnë gjakderdhjen nëse trajtohen me acid traneksamik.

Ilaçi, i cili nuk ka efekte anësore negative, më parë ishte përdorur për të përmirësuar normat e mbijetesës në pacientët e traumës.

Studimi i tyre që përfshin mijëra gra, botuar në The Lancet, zbuloi se vdekshmëria amërore u zvogëlua me 19 për qind me përdorimin e acidit traneksamik.

Studiuesit zbuluan se shifra u rrit në 31 për qind nëse ilaçi ishte administruar brenda tre orëve nga lindja.

“Është e sigurt, e përballueshme dhe e lehtë për t’u administruar, dhe ne shpresojmë që mjekët do ta përdorin atë sa më shpejt që të jetë e mundur pas fillimit të gjakderdhjes së rëndë pas lindjes.”, thanë autorët.

Ky studim u zbulua nga Shosuke dhe Utako Okamoto, një burrë dhe grup japonez për hulumtime./Gazeta Shneta/