Grupet e gjakut të prindërve dhe shtatzënia

2018-07-30 në ora 13:59

Grupet e gjakut te prindërve në shtatzani janë një temë shumë e rëndësishme.

Analizat e grupit te gjakut jane nje nga te parat analiza te cilat behen para planifikimit te shtatzanise.

Analizat e gjakut te prinderve jane shume te rendesishme pasi mund te kete ndonje papajtueshmëri te ciftit i cili mund te sjell probleme tek femija ose tek brezat e ardhshem.

Shpesh mendohet se nje shtatzani mund te kete probleme vetem nese grupet e gjakut te prinderve jane te njejte, por kjo nuk eshte gjithmone e vertete.

Përveç klasifikimeve të grupeve të gjakut, problemet e papajtueshmërise se grupeve te gjakut te fetusit dhe nenes varen ne shumicen e rasteve nga faktori Rh.

Faktori Rh (Rhesus) tregon prezencen ose mungesen e antigjene Rh ne rruazat e kuqe te gjakut ne te gjitha grupet.

Sot keto situata jane tashme te njohura dhe egzistojne egzaminime specifike qe behen gjate shtatzanise per te pare probleme të mundshme që mund të ketë fetusi./nenadhefemija