Ja çfarë e bën jodin tejet të rëndësishëm për nënat e reja dhe ato shtatzëna

2020-06-19 në ora 19:34

Jodi është thelbësor për krijimin e hormoneve tiroide, të cilat rregullojnë metabolizmin dhe funksionimin e qelizave.

Sidoqoftë, gratë shtatzëna dhe fëmijët e vegjël duhet të konsumojnë më shumë jod pasi jodi është thelbësor për zhvillimin njohës shkruan Insider përcjell Gazeta Shneta.

Trupi juaj përdor jod për të krijuar hormonet tiroide, të cilat rregullojnë mënyrën se si trupi juaj zhvillohet dhe si përdorni energjinë.

Me fjalë të tjera, gjëndra juaj tiroide, e ushqyer nga jodi, krijon hormone që ndihmojnë në kontrollin e rritjes tuaj, metabolizmin tuaj dhe mënyrën sesi trupi juaj riparon qelizat e dëmtuara.

Kur nuk merrni mjaftueshëm jod, niveli juaj i hormonit tiroide mund të bëhet shumë i ulët – një gjendje e njohur si hipotiroidizëm, thotë Dr. Elizabeth N. Pearce.

Nivele të ulëta të hormoneve tiroide mund të çojnë në shtim në peshë, probleme me shtatzëninë dhe vështirësi në të nxënë te fëmijët.

Hipotiroidizmi gjithashtu mund të çojë në ënjtje të gjëndrës tiroide në qafën tuaj, e cila mund të ndryshojë pamjen tuaj dhe të çojë në çështje të gëlltitjes dhe frymëmarrjes.

Jodi është veçanërisht i rëndësishëm për gratë shtatzëna.

Por është gjithashtu më e lehtë të bëheni të mangët me jod gjatë shtatëzanisë. Sepse kur mbeteni shtatzënë, trupi juaj fillon të prodhojë më shumë hormon tiroide, e cila përdor jodin në trupin tuaj.

Meqenëse nevojat për jod rriten gjatë shtatëzanisë, mund të jetë e nevojshme një shtesë të jodit.

Nevojat e jodit për gratë që ushqejnë me gji tejkalojnë ato për gratë shtatzëna. Meqenëse foshnjat mund të jenë veçanërisht të prekshme nga mungesa e jodit, është e rëndësishme të siguroheni që po i plotësoni nevojat tuaja të jodit gjatë gjidhënies.

Dieta ushqyese e pasur me jod mund të duket kështu:

Ushqim deti – përfshirë peshkun, alga deti dhe karkaleca;

Produkte të qumështit – të tilla si kos, djathë dhe qumësht;

Kokrra – përfshirë bukën, makaronat dhe drithërat. /Gazeta Shneta/