Ja cili është muaji më i mirë dhe më i keq për të mbetur shtatzënë

2018-06-07 në ora 17:55

Ju do të dëshironi ta thërrisni fëmijën tuaj një ‘fëmijë të ëmbël të verës’ edhe nëse ajo është e lindur në dimër. Fakti që ne duam t’i shohim fëmijët tanë të lumtur dhe me një fytyrë të buzëqeshur, ne me dashje marrim këtë frazë për t’i përshkruar më mirë ato – më mirë t’i përgëzojmë ato.

Studimet e fundit kanë vërtetuar se sezoni gjatë të cilit konceptoni fëmijën tuaj ka një ndikim të rëndësishëm në shëndetin e fëmijës suaj. Vërtetë ndaj analogjisë me verën, shkencëtarët kanë provuar se ka një lidhje të çuditshme midis shëndetit të foshnjave dhe sezonit gjatë të cilit ata lindin. Interesante gjithashtu duket se e dinë pse ndodh një fenomen i tillë.

Është vërtetuar që Maji është më i keqi i muajve për t’u mbetur shtatzënë. Sipas raportit të Currie dhe Schëandt nga Princeton University, “Bebet që u konceptuan këtë muaj (dhe në këtë mënyrë dorëzohen në dimër) janë 13% më shumë gjasa të lindin para kohe dhe koha e tyre e shtatzënisë është pothuajse një javë nën mesataren”, transmeton Gazeta Shneta.

Megjithatë, në lidhje me peshën e lindjes, vera ishte koha më e mirë për t’u konceptuar. Periudha ndërmjet qershorit dhe gushtit është kur shumica e nënave kanë konceptuar dhe kanë fituar më shumë peshë gjatë shtatëzanive të tyre dhe kanë lindur foshnja që ishin rreth 8 gramë më të rëndë se foshnjat e lindura në muajt e tjerë.

Megjithatë, midis niveleve të vitaminës D dhe sezonin e gripit, nuk është vërejtur se çfarë ndikon saktësisht shëndeti i foshnjës në lidhje me sezonin e konceptimit./Gazeta Shneta/