Këtë gjë pas abortit, asnjë grua nuk ka guxim ta thotë

2017-05-11 në ora 15:34

Aborti ka qenë në titujt kryesorë gjatë muajve të fundit, por rrallë janë zërat e grave që në fakt që i kemi dëgjuar. E përditshmja The Independent flet me një grua, që tregon përse nuk i vjen keq për zgjedhjen e saj, në kundërshtim me supozimin popullorë.
Është vlerësuar se pothuajse një në tre gra në Britani të Madhe kanë pasur një abort.

Kjo është sepse, edhe pse ka qenë e ligjshme pothuajse në të gjithë Britaninë e Madhe për 50 vjet, ende ka një sasi të madhe stigmash të lidhura me abortin dhe, së bashku me këtë, të drejtën e gruas për të zgjedhur, transmeton Gazeta Shneta.

Kjo stigmë dhe turp përjetësohet nga shoqëria dhe qëndrimet dhe ligjet e vjetëruara që ende ekzistojnë në vendet e supozuara, liberalisht, kur është fjala për abortin. Fakti i çështjes është se numri dërrmues i grave që kanë pasur një përfundim të tillë nuk pendohen për zgjedhjen e tyre. Në vitin 2015, një studim zbuloi se 95 për qind e grave që kishin aborte nuk u penduan.

Gazeta ‘The Independent’ bisedoi me 41-vjeçaren Sarah e cila kishte një abort rreth 15 vjet më parë, diçka që ajo e përshkruan si “një ngjarje e plotë” në jetën e saj.

“Unë mendoj se kjo është përvoja shumë e grave, por ne jemi të detyruar ta vëmë në pikëpyetje atë përvojë. Njerëzit ndihen fajtorë për mosndjekjen e fajit “, shpjegon ajo.

Sarah thotë se ishte një ngjarje e tillë që ajo nuk mund të përcaktonte edhe vitin kur ajo kishte kaluar abort, por vlerëson se ishte në mesin e të njëzetave. Ajo ishte në pilula dhe mbeti shtatzënë.

Ajo nuk kishte një “jetë që e përgadiste të kishte fëmijë”, as para të mjaftueshme, nuk ishte mjaft e qëndrueshme në shumë mënyra dhe ndonëse ishte në një “marrëdhënie të bukur” me një njeri të mirë, asnjëri prej tyre nuk kishte diskutuar të ardhmen.

“Procedura e vogël” ishte pa trauma për Sarën dhe në të vërtetë ishte në klinikën e abortit, ajo kuptoi se sa gra, të të gjitha prejardhjeve, moshave, statusit familjar dhe aftësive financiare, zgjedhin të ndërpresin shtatzëninë për një mori të tërë arsyesh.

Në një kontrast të thellë me keqkuptimin se gratë përfundojnë duke u penduar për abortin e tyre, Sarah thotë se përvoja e saj personale – dhe duke dëshmuar se sa gra të ndryshme kanë ato – e bëri atë të zgjedhë të abortoj.

Megjithatë, pavarësisht se ishte pro kësaj zgjedhje dhe jo paksa e pakënaqur për vendimin e saj, Sarah thotë se ajo “nuk është imune ndaj turpit dhe stigmës”. Por kjo nuk ishte turpi apo stigma e saj, por prova se sa i përhapur është gjykimi rreth kësaj çështje.

Gjatë 15 viteve që nga aborti i saj, ajo thotë se ka njohur “shumë gra që kanë pasur aborte”, madje edhe duke menduar se shumica e miqve të saj nuk janë penduar.

Katherine O’Brien, kreu i medias dhe hulumtimit të politikave për Shërbimin Këshillimor Britanik të Shtatzënisë, i tha The Independent se “ndërsa të gjitha dëshmitë më të mira tregojnë se shumica dërrmuese e grave nuk pendohet për abortin e tyre”, turpi dhe sekreti vazhdojnë ta mbulojnë atë./Gazeta Shneta/