Mbipesha në shtatëzani mund të sjellë rrezikun e defekteve të lindjes te foshnja

2020-10-01 në ora 17:14

Ka shumë arsye të mundshme për një indeks të madh të masës trupore.

Një studim i publikuar kohët e fundit zbuloi se rreziku i defekteve të mëdha të lindjes u rrit në hap me nivelin e mbipeshës së nënës ose statusit të mbipeshës përcjell Gazeta Shneta.

Sipas Martina Persson, nga Instituti Karolinska në Stokholm – Suedi, gjetjet e studimit nuk janë plotësisht të reja, por “zgjerohen në njohuritë e mëparshme”.

Hulumtimet e mëparshme kishin treguar që mbipesha e nënës e rriti rrezikun e keqformimeve kongjenitale (defektet e lindjes).

Sidoqoftë, studimet e mëparshme nuk kanë zbuluar nëse ashpërsia e mbipeshës ose statusi i mbipeshës ndikoi në nivelin e rrezikut, apo nëse thjesht duke qenë mbipeshe treguan nivelin e rrezikut.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatëzanisë KLIKO KËTU.

Defektet e zemrës ishin më të zakonshmet, por keqformime të tjera përfshinin defekte të organeve gjenitale, gjymtyrët, sistemin tretës, sistemin nervor dhe sistemin urinar.

“Mbipesha dhe një indeks i madh trupor i masës në shtatzani rritin rreziqet e disa ndërlikimeve të rënda te nëna dhe fëmija i saj”, tha Persson. Është e rëndësishme që ne jemi të vetëdijshëm për këto rreziqe dhe punojmë për t’i zvogëluar ato.

Përveç rrezikut të keqformimeve, ekzistojnë rreziqe të tjera. Disa prej tyre shoqërohen me diabetin gestacional i cili ka më shumë të ngjarë te ndodhë në gratë me një indeks trupor më të lartë, dhe çështje metabolike afatgjate të bazuara në dietën e nënës. /Gazeta Shneta/