Aborti gjatë shtatëzanisë, në mungesë të sinjalizuesit kryesor ‘pa gjakderdhje’

2020-10-01 në ora 16:34

Shumicën e rasteve, gjakderdhja është shenja e parë e një aborti. Sidoqoftë, një abort mund të ndodhë pa gjakderdhje, ose simptoma të tjera mund të shfaqen së pari.

Shumë gra preferojnë termin humbje shtatzënie ndaj abortit. Humbja e shtatëzanisë është më e zakonshme brenda javëve të para të  dhe rreziku zvogëlohet në mënyrë të vazhdueshme ndërsa shtatzënia përparon shkruan MedicalNewsToday transmeton Gazeta Shneta.

Është e rëndësishme të mbani mend se simptomat e shtatzënisë ndryshojnë me kalimin e kohës. Këto ndryshime jo gjithmonë sinjalizojnë një humbje shtatëzënie.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatëzanisë KLIKO KËTU.

Kur ndodh humbja e shtatëzanisë pa gjakderdhje?

Humbjet e shtatëzanisë nuk përfshijnë gjithmonë gjakderdhje. Në fakt, një grua mund të mos ketë ndonjë simptomë dhe të mësojë humbjen vetëm kur një mjek nuk mund të zbulojë rrahjet e zemrës gjatë një ultratingulli rutinë.

Sipas ‘Shoqatës Amerikane të Shtatëzënësisë’, shumica e humbjeve ndodhin brenda 13 javëve të para të shtatzënisë.

Ndërsa rreth 10-25 përqind e të gjitha shtatëzënive të njohura përfundojnë në një humbje shtatëzënie, në tremujorin e dytë.

Disa shenja paralajmëruese të humbjes së shtatëzanisë pa gjakderdhje përfshijnë: një rënie e papritur e shenjave të shtatzënisë, testet e shtatzanisë që tregojnë një rezultat negative, nauze, të vjella ose diarre ose dhimbje shpine.

Nëse shtatzënia ka përparuar, lëvizja e fetusit mund të ngadalësohet ose të ndalen. /Gazeta Shneta/