Mjekësia ka fjalën e fundit: Ja sa vite duhet ta ushqeni me gji foshnjën tuaj

2018-06-07 në ora 16:17

Nënat kanë ide të ndryshme rreth dhënies së gjirit. Një gjë e sigurt është se përfitimet janë të mëdha, jo vetëm për foshnjën, por edhe për nënën.

Për fëmijën, ai ka më pak shanse për zhvillimin e infeksioneve të frymëmarrjes, astmës, alergjive dhe problemeve gastrointestinale. Për nënën, ju keni më pak gjasa të vuani nga sëmundjet kardiovaskulare ose kanceri i gjirit, dhe ju keni më pak rrezik të zhvillimit të diabetit.

Shoqata Amerikane e Pediatrisë rekomandon ushqyerjen e plotë të gjirit për gjashtë muajt e parë dhe futjen e ushqimeve të ngurta së bashku me ushqyerjen me gji deri në fund të vitit të parë. Megjithatë, nëse nuk mund ta bëni atë për një kohë të gjatë, mos u shqetësoni.

Sa më gjatë që mund të ushqeni me gji, aq më mirë është për foshnjën tuaj. Edhe disa ditë më shumë do të thotë se antitrupat e rëndësishëm do të transferohen tek një person i vogël, duke siguruar një përfitim të madh, transmeton Gazeta Shneta.

Qendra për Kontrollin e Sëmundjeve zbuloi se 82% e nënave në Amerikë ushqejnë me gji të voglin e tyre, por vetëm një e treta e nënave e bënë këtë deri në fund të vitit të parë. Kjo do të thotë që foshnjat janë duke u larguar nga gjidhënia para vitit të rekomanduar të plotë.

Pretendimi i vjetër, “Gjiri është më i miri”, me të vërtetë ka rrënjët e saj në të vërtetën. Qumështi i gjirit ju siguron ushqim të përkryer të ekuilibruar fëmijës tuaj, pasi ajo është përshtatur në mënyrë specifike për nevojat ushqyese të fëmijës suaj. Antitrupat do të thotë se fëmija juaj nuk ka nevojë të vaksinohet deri pas gjashtë muajve.

Në ditët e lashta, para përparimeve në shkencën mjekësore, foshnjat vuanin nga SIDS ose ‘sindroma e vdekjes së papritur’. Kjo është arsyeja pse brezi i vjetër kishte shumë fëmijë – në rast se papritmas i vdisnin. Ushqyerja me gji e redukton këtë rrezik me të paktën përgjysmë./Gazeta Shneta/