Ndryshimet normale që ndodhin gjatë shtatzënisë

2019-10-10 në ora 13:35

Lexoni më shumë për të kuptuar gjendjen emocionale apo fizike të një nënë shtatzënë.

Tek disa gra, sidomos në muajt e parë të shtatzënisë, gjinjtë bëhen më të ndjeshëm edhe nga prekja apo fërkimi më i vogël. Rolin kryesor të kësaj gjendje, e ka ndryshimi i nivelit hormonal të estrogjenit, laktogjenit human të placentës (hPL) si edhe të prolaktinës që përgatit gjinjtë për ushqyejen e foshnjes së ardhshme me qumësht. Por rol jo pak të rëndësishëm, ka edhe rritja e sasisë së gjakut qarkullues në gjinjtë e gruas shtatzënë.

Përpara fillimit të tremujorit të tretë, nga gjinjtë e shtatzënës fillon të rrjedhë një lëng i quajtur kulloshtër. Por mund të ndodhë, që rrjedhja me ngjyrë midis të bardhës dhe të verdhës të konstatohet edhe që në fillimet e herëshme të shtatzënisë. Kulloshtra është ushqimi i ditëve të para të fëmijës pas lindjes, i cili në ditët e mëvonshme kthehet në qumësht të mbushur me proteina, vitamina dhe çfarë është më e rëndësishme, është i mbushur me antitrupa që mbrojnë organizmin e të porsalindurit duke rritur imunitetin e tij.

Por mund të ndodhë, që ndryshimet e gjinjve si dhe dalja e kulloshtrës përpara lindjes, nuk paraqiten tek disa gra edhe deri në fund të shtatzënisë. Shqetësimi i shtatzënës nuk është me vend, sepse pothuajse në të gjitha rastet, nënat janë të afta t’a ushqejnë fëmijën me qumështin e gjirit të tyre.

Çfarë duhet bërë në rastet e pranisë së ndjeshmërisë së shtuar të gjinjëve?

-Përdorimi që në fillim të shtatzënisë, i recipetave/gjimbajtëseve që ofrojnë komoditet.

-Dhimbja e gjoksit, mund të dominohet me banjë me ujë të ngrohtë ose me kompresa të ngrohta.

Striet e shtatzënisë

Striet e shtatzënisë, ndodhin si shkak i prishjes së indit elastik të lëkurës, e cila shfaqet në formën e vijave. Këto manifestohen gjatë shtatzënisë me ngjyrë të kuqe në fillim dhe pastaj, në mënyrë progresive fillojnë të qartësohen duke u bërë të bardha pas lindjes. Kryesisht striet dalin në zona të trupit në mënyrë të dukshme në bark, në rrëzët e kofshëve dhe në gjoks, për shkakun kryesor të zmadhimit të tyre nga shtatzënia. Shfaqja e strieve shtohet me shtesën e peshës trupore dhe rritjen e moshës së shtatzënisë. Ato janë më të shpeshta tek gratë më të reja, por varet gjithnjë nga cilësia e lëkurës e cila influencon individualisht.

Çfarë duhet bërë për të parandaluar apo dominuar praninë së strieve?

-Duhet rregulluar rregjimi ushqimor dhe mos të shkohet me mendimin se, gruaja shtatzënë duhet të ushqehet sa për dy persona. Me këtë duhet kuptuar, kontrolli dhe evitimi i shtesës në peshë në mënyrë të pakontrolluar.

-Masazh i lëkurës në zonat e predispozuara duke përdorur vajin e bajameve ose përdorimi i preparate me grurë kanë dhënë efekte të mira, sepse rritin qarkullimin e gjakut duke e bërë lëkurën më elastike. Masazhi nuk rekomandohet të përdoret në dy javët e fundit të shtatzënisë, sepse mund të ndikoj në afrimin e aktivitetit të lindjes.

-Masazhi i lëkurës së bashku me përdormin e kremrave me elastinë dhe proteina, mund të përdoren që në fillim të shtatzënisë me rekomandimin e mjekut.

-Për të parandaluar tensionimin e lëkurës, shtatzënat mund të përdorin korse të lehta elastike, që janë të prodhuara për gratë shtatzëna.

-Gjimnastika dhe ushtrimet sportive të kryera përpara shtatzënisë si dhe gjatë saj, tregojnë efikasitet në parandalimin apo zbutjen e e pasojave të strijeve./bebaime