Nënat që hanë shumë peshk gjatë shtatzënisë mund të vënë fëmijën e tyre në rrezik

2017-04-15 në ora 08:48

Nënat që hanë shumë peshk gjatë shtatzënisë mund të vënë fëmijën e tyre në rrezik për rritje të shpejtë dhe obezitet, sipas hulumtimit të publikuar në internet nga pediatria JAMA.

Në një studim të mëparshëm prej 151,880 foshnjave, nënat e të cilave hanin peshk rregullisht kishin një peshë më të lartë lindjeje dhe kishin më pak gjasa që të lindnin para kohës shkruan Medical News Today, transmeton Gazeta Shneta.

Megjithatë, ngrënia e peshkut gjithashtu rrit ekspozimin ndaj ndotësve organikë të qëndrueshëm, disa prej të cilëve janë shoqëruar me ndërprerjen e sistemit endokrin.

Shkencëtarët kanë sugjeruar se ndotësit mund të prishin sinjalizimin e disa receptorëve bërthamorë. Kjo mund të çojë në ndryshimin e gjeneve dhe të ndikojë në metabolizmin e yndyrës, duke kontribuar potencialisht në zhvillimin e obezitetit.

Megjithatë, mbetet e paqartë se sa është numri maksimal i ngrënies së peshkut për shmangien e këtij rreziku dhe zhvillimin e fëmijës së tyre në kushte normale./Gazeta Shneta/