Obeziteti në shtatzëni rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare tek pasardhësit

2022-05-12 në ora 23:06

Obeziteti i nënës dëmton shëndetin e zemrës dhe funksionin e fetusit sipas një studimi të ri paraklinik.

Studimi i botuar në revistën ‘The Journal of Physiology’ zbuloi se mbipesha e nënës shkakton ndryshime molekulare në zemrën e fetusit dhe ndryshon shprehjen e gjeneve që lidhen me metabolizmin e lëndëve ushqyese, gjë që rrit më shumë rrezikun e pasardhësve për probleme kardiake në jetën e mëvonshme, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Ky është studimi i parë që tregon se zemra ‘programohet’ nga lëndët ushqyese që merr në jetën e fetusit.

Ndryshimet në shprehjen e gjeneve ndryshojnë mënyrën se si zemra normalisht metabolizon karbohidratet dhe yndyrnat, duke zhvendosur kështu preferencën e zemrës për lëndët ushqyese më tej drejt yndyrës dhe larg sheqerit.

Studiuesit nga Universiteti i Kolorados, SHBA, përdorën një model miu.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Minjë femra (n=31) u ushqyen me një dietë me përmbajtje të lartë yndyre së bashku me një pije me sheqer, e cila është e barabartë me konsumimin e rregullt të një hamburgeri, patate të skuqura dhe një pije të gazuar nga njeriu (1500 kcal).

Mes tjerash, minjtë femra hëngrën këtë dietë derisa u shfaqën mbipesha, duke shtuar rreth 25% të peshës së tyre origjinale trupore. 50 minj femra u ushqyen me një dietë kontrolli.

Të vegjëlit e miut (n=187) u studiuan në mitër, si dhe pas lindjes në muajt 3, 6, 9 dhe 24 duke përdorur teknika imazherike, duke përfshirë ekokardiografinë dhe tomografinë me emetim pozitron (PET). Studiuesit analizuan gjenet, proteinat dhe mitokondritë e pasardhësve.

Autori kryesor, Dr. Owen Vaughan, nga Universiteti i Kolorados, SHBA tha se:

“Hulumtimi ynë tregon një mekanizëm që lidh obezitetin e nënës me sëmundjet kardiometabolike në gjeneratën e ardhshme. Kjo është e rëndësishme sepse obeziteti po rritet me shpejtësi në popullatën njerëzore dhe prek pothuajse një të tretën e grave të kohës riprodhuese. Për shembull, ne mund të ofrojmë këshilla më të përshtatura rreth ushqyerjes për nënat ose fëmijët bazuar në indeksin e masës trupore ose seksin e tyre, ose të zhvillojmë ilaçe të reja që synojnë metabolizmin në zemrën e fetusit.” /Gazeta Shneta/