Personat me ngjyrë të kuqe të flokëve rrezikohen nga kjo sëmundje

2017-04-30 në ora 20:21

Personat me ngjyrë të kuqe të flokëve kanë më shumë gjasa për të zhvilluar sindromën e Parkinsonit”, thotë Mail Online pasi një studim zbuloi se gjeni jep ngjyrë kuqe të flokëve është i ndjeshëm ndaj kancerit të lëkurës gjithashtu rrit rrezikun e sëmundjes së trurit.

Por studimi në fakt nuk shikonte drejtpërdrejt në njerëzit me flokë të kuqe. Në vend të kësaj, ai përdorte minj për të parë nëse një gjen i flokëve të kuq të quajtur MC1R mund të jetë i rëndësishëm në rajonin e trurit të prekur nga Parkinson.

Studimi zbuloi se gjeni MC1R ishte aktiv në këtë rajon të trurit në minj.

Kur studiuesit ndaluan funksionin e gjenit, ajo çoi në qelizat nervore në këtë rajon drejt vdekjes.

Studiuesit sugjeruan se ilaçet që synojnë MC1R mund të ndihmojnë në trajtimin e Parkinsonit.

Shkaqet e sëmundjes së Parkinsonit tek njerëzit nuk janë kuptuar plotësisht. Ndërsa ky hulumtim mbështet mundësinë që ky gjen luan një rol, ka të ngjarë që të përfshihen faktorë të tjerë gjenetikë, si dhe faktorët e mjedisit.

Jo të gjitha studimet në njerëz kanë gjetur një lidhje midis varianteve në gjenin MC1R dhe Parkinsonin. Edhe nëse ka ndonjë rritje të rrezikut të lidhur me forma të caktuara të këtij gjeni, ka të ngjarë të jetë relativisht i vogël.