Placenta accreta, llojet dhe simptomat identifikuese të kësaj gjendje te gratë shtatzëna

2021-05-30 në ora 16:35

Placenta accreta është një komplikim gjatë shtatzënisë, ku placenta mbetet brenda murit të mitrës.Kjo bëhet veçanërisht më e vështirë kur placenta nuk shkëputet sponatanisht pas lindjes dhe në vend të kësaj duhet të largohet nga mitra me anë të metodës kirurgjikale.

Egzistojnë tre lloje të placentës accreta, të kategorizuara në bazë të shkallëve ndikuese shkruan VeryWellFamily, transmeton Gazeta Shneta.

Mësoni më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KËTU

Placenta accreta (shkalla I): Placenta është e lidhur me murin e mitrës.Ky është ndër llojet më të zakonshme dhe më pak i ndërlikuar.

Placenta increta (shkalla II): Placenta është e vendosur më thellë tek muri i mitrës dhe është bashkangjitur me muskulin e mitrës.

Placenta percreta (shkalla III): Placenta rritet përmes murit të mitrës duke ndikuar potencialisht në oragnet tjera si fshikëza e urinës apo zorrët.Nga tre llojet, ky i fundit është më i rëndë.

Simptomat e placenta accreta

Shumë nga simptomat e placenta accreta janë vështirë për t’u idenfitikuar, mirëpo këtu bëjnë pjesë dy përjashtime:

Placenta previa

Kur placenta mbulon të gjithë apo një pjesë të qafës së mitrës, ajo shkakton gjakderdhje vaginale.Në rast se gruaja shtatzënë përjeton gjakderdhje të pashpjegueshme vaginale, kjo mund të jetë shenjë e placenta previa dhe potencialisht placenta accreta.

Placenta percreta

Nëse placenta depërton dhe përfundimisht rritet përmes murit të mitrës, atëherë ajo mund të shkaktojë dhimbje të legenit dhe të shkaktojë gjak të herëpashershëm në urinë./GazetaShneta/