Plani B: Pilulat emergjente 72 orëshe kundër shtatzënisë kanë këto efekte anësore të shpeshta

2021-06-09 në ora 00:27

Plan B i njohur gjithashtu si pilula pas mëngjesit, është një bari oral që mund të parandalojë shtatzëninë kur çiftet kryejnë marrdhënie pa mbrojtje.

Plani B nuk përfundon një shtatzëni tashmë të krijuar dhe nuk mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST) ose sëmundjet (SST), shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Çfarë është Plani B?

Plan B (levonorgestrel) është një kontraceptiv emergjent pa recetë (OTC) i aprovuar nga Administrata e Barnave dhe Ushqimit  të Amerikës.(FDA).

Për rezultate më të mira, një grua duhet ta marrë atë sa më shpejt të jetë e mundur pasi të ketë kryer marrëdhënie pa përdorur prezervativ ose një formë tjetër të kontraceptivëve pengesë.

Mekanizmi i veprimit të pilulave Plan B?

Sipas FDA, Plani B mund të funksionojë në dy mënyra:

– ndalimin e vezores nga lëshimi i një veze;

– duke parandaluar implantimin e një veze të fekonduar në mitër;

Meqenëse Plani B, ndalon vezoret të lëshojnë një vezë, spermatozoidi nuk ka asgjë për të fekonduar dhe shtatzënia nuk do të ndodhë. Nëse spermatozoidi fekondon një vezë, Plani B parandalon implantimin e fekonduar në mitër, duke e bërë të pamundur shtatzëninë.

A është efektive?

Plani B është më efektive kur merret sa më shpejt të jetë e mundur brenda 72 orëve të para – pasi keni kryer marrëdhënie pa përdorur kontraceptivë barrierë ose dështim të kontraceptivëve.

Ndër të tjera, Plani B mund të jetë më pak efektiv tek gratë afër ovulimit ose me një indeks më të lartë të masës trupore (BMI).

Efektet anësore të Planit B?

Plani B mund të shkaktojë efekte anësore për disa gra. Sipas FDA, disa efekte anësore të raportuara përfshijnë:

– gjakderdhja menstruale që është më e rëndë se zakonisht;

– nauze;

– dhimbje në fundin e barkut;

– lodhje;

– dhimbje koke;

– marramendje;

– periudha menstruale të vonuara./Gazeta Shneta/