Zgjedhja e seksit të fëmijës tuaj, dëshira për një djalë ose vajzës, sipas tendencës prindërore

2022-05-11 në ora 21:41

Nëse keni dëshirë të keni një djalë apo vajzë, pa dyshim që keni kërkuar këshilla në internet.

Ju mund të blini gjërat të “kota” kokteje suplementesh dhe vitaminash, produkte informacioni dhe larës vaginal që premtojnë se do të rrisni shanset për të ngjizur një djalë apo një vajzë nëse i përdorni.

Megjithatë, edhe pse këto metoda mund të jenë “zbavitëse” për t’u provuar, dijeni se ato nuk mbështeten nga prova shkencore, shkruan Very Well Family përcjell Gazeta Shneta.

Ky fenomen i njohur gjithashtu si përzgjedhja gjinore, ekziston si një përzierje e dezinformatave dhe shumë pak të shkencës së pranishme.

Megjithatë, disa metoda mund të jenë të dëmshme. Për shembull, dietat e përzgjedhjes së seksit mund të jenë të rrezikshme dhe disa metoda të rreme të ndryshimit të gjinisë, të tilla si shpëlarës vaginal mund të shkaktojnë infeksion vaginal dhe në fakt të ulin shanset që të mbeteni shtatzënë fare.

Nga ana tjetër, ekzistojnë teknologji riprodhuese të asistuara që mund t’ju ndihmojnë të keni një vajzë ose një djalë.

Megjithatë, këto janë të shtrenjta, vijnë me rreziqe mjekësore dhe ende nuk janë 100% të garantuara. Plus, jo të gjitha klinikat e fertilitetit ofrojnë teknologji të përzgjedhjes së seksit pa nevojë mjekësore.

Ka shumë arsye pse një prind mund të shpresojë të zgjedhë seksin e fëmijës së tyre të ardhshëm. Këto përfshijnë çështje mjekësore, paragjykime kulturore dhe preferenca personale.

Kuptohet, ka shumë dilema etike në lidhje me zgjedhjen e seksit para konceptimit për t’u marrë parasysh.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Ka arsye mjekësore dhe jo mjekësore që një prind mund të dëshirojë të ketë një fëmijë të një seksi të caktuar.

Nga ana mjekësore, sëmundjet gjenetike të lidhura me seksin mund të jenë një shqetësim. Për shembull, hemofilia dhe distrofia muskulare ‘Duchenne’ ndodhin pothuajse gjithmonë te djemtë.

Nëse një familje ka një histori të këtyre sëmundjeve, ata mund të dëshirojnë të kenë një vajzë për të zvogëluar shanset për t’ia kaluar sëmundjen fëmijës së tyre.

Megjithatë, shumica e njerëzve që shpresojnë posaçërisht për një djalë apo vajzë duan ta bëjnë këtë për arsye jo mjekësore. Arsyet më të zakonshme janë preferenca për një gjini mbi një tjetër (historikisht, djemtë) ose balancimi i familjes.

Kjo ndodh kur një familje tashmë ka një fëmijë (ose shumë fëmijë) të një seksi dhe shpreson se fëmija tjetër do të jetë i seksit të kundërt.

Çfarë e përcakton seksin e fëmijës suaj?

Kromozomet X dhe Y (të quajtura edhe kromozome seksuale) përcaktojnë seksin biologjik të një personi.

Veza mbart gjithmonë një kromozom X, ndërsa sperma ose kontribuon me një X ose Y në embrion.

Nëse një spermë Y fekondon vezën, ju merrni XY-një djalë. Nëse një spermë X fekondon vezën, ju merrni XX-një vajzë. (Ka sëmundje të rralla gjenetike ku është i pranishëm një kromozom seksual shtesë, si me sindromën Klinefelter, XXY).

Supozohet se gjysma e foshnjave të lindura janë djem dhe gjysma janë vajza, por kjo në fakt nuk është e vërtetë. Raporti aktual global mashkull-femër është 105-107 djem për çdo 100 vajza të lindura.

Dinamika e përzgjedhjes natyrale të seksit brenda një familjeje është e ndërlikuar dhe mund të ndikohet nga gjatësia midis shtatzënive, renditja e lindjes, ekspozimi ndaj toksinave mjedisore, dieta dhe shëndeti i nënës dhe faktorë të tjerë (shumë prej të cilëve janë të panjohur). /Gazeta Shneta/