Roli i progesteronit gjatë shtatzënisë dhe simptomat që shfaqen si pasojë e mungesës së tij

2021-06-16 në ora 23:32

Progesteroni, i njohur ndryshe si ‘hormoni i shtatzënisë’, mban rolin në krijimin e një ambienti për konceptim.Pra, para se një grua të ngelet shtatzënë, progesteroni ndihmon në përgaditjen e mitrës për implantim.

Zakonisht, kur gratë përballen me fertilitetin apo kanë mungesë të prodhimit organik të hormonit, mund të përshkruhen shtesa të progesteronit shkruan VeryWellFamily, transmeton Gazeta Shneta.

Mësoni më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KËTU

Roli i progesteronit para shtatzënisë

Nivelet e progesteronit ulen gjatë ciklit tuaj menstrual, kështu duke ju bërë të ndiheni të lodhur.Gjatë fazës tjetër të ciklit tuaj, e njohur si faza folikulare, progesteroni rritë nivelet e tij për të përgaditur trupin tuaj për ngjizje.

Pas ovulimit, trupi juaj hyn në fazën luteale, e cila ndodh ndërmjet kohës që ovuloni deri në periudhën tjetër menstruale.

Korpus luteumi fillon prodhimin e progesteronit gjatë kësaj faze.Nivelet e tij ose do të vazhdojnë të rriten nëse veçse është arritur konceptimi ose do të filloj të ulet ndërsa mitra juaj përgaditet për të larguar rreshtimin e mitrës gjatë periudhës tjetër.

Progesteroni, mes tjerash, ndikon në indin tuaj të gjirit, i cili përbën ndjeshmërinë që disa gra përjetojnë si simptomë e shtatzënisë së hershme.

Kjo pasi progesteroni stimulon indin tuaj të gjirit gjatë fazës luteale dhe përgadit gjinjtë për prodhimin e qumështit gjatë shtatzënisë.

Simptomat e niveleve të ulëta të progesteronit

Gratë që përballen me nivele të ulëta të progesteronit mund të kenë vështirësi për t’u konceptuar.Andaj, simptomat që tregojnë se keni nivele të ulëta të progesteronit janë:

-Migrenë dhe dhimbje koke;

-Cikli menstrual i çrregullt;

-Çrregullime të humorit si ankthi dhe depresioni./GazetaShneta/