Shenjat dhe simptomat e placentës së mbajtur: Çfarë duhet të dini pas lindjes së fëmijës

2022-06-23 në ora 20:54

Një placentë e mbajtur, paraqet procesin kur placenta juaj nuk lirohet brenda 30 minutave nga momenti i lindjës së fëmijës suaj.

Megjithëse është relativisht e pazakontë dhe mund të trajtohet në mënyrë efektive, gjendja mbart një rrezik serioz të hemorragjisë pas lindjes, shkruan Baby Center përcjell Gazeta Shneta.

Nëse jeni diagnostikuar me gjendjen në fjalë, ekipi juaj mjekësor do të provojë disa mënyra të ndryshme për të hequr placentën, me operacionin si mjetin e fundit.

Placenta e mbajtur nuk mund të parandalohet, nuk shkakton simptoma kur jeni shtatzënë dhe nuk do ta dëmtojë fëmijën tuaj.

Çfarë e shkakton mbajtjen e placentës pas lindjes?

Placenta e mbajtur mund të shkaktohet nga disa probleme. Këtu përfshihen:

Atonia e mitrës

Fjala “atoni” do të thotë se muskujve tuaj u mungon toni, tensioni ose energjia. Me atoninë e mitrës, mitra juaj nuk tkurret mjaftueshëm pas lindjes, duke e mbajtur placentën të mos shtyhet jashtë.

Placenta accreta

Në një numër të vogël shtatzënish, një pjesë ose e gjithë placenta rritet thellë në mitër. Si rezultat, të dy organet nuk ndahen në fazën e tretë të lindjes – duke krijuar një rrezik të madh gjakderdhjeje – dhe nevojitet një procedurë për t’i shkëputur ato.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Placenta accreta zakonisht nuk shkakton simptoma gjatë shtatzënisë, megjithëse herë pas here zbulohet në një ekografi.

Në këtë rast, ka të ngjarë të lindni me prerje cezariane dhe mund të keni nevojë për një histerektomi më pas. Shpesh, gjendja zbulohet vetëm pasi të keni lindur.

Cilat janë simptomat e placentës së mbajtur?

Me shumë mundësi nuk do të keni simptoma të mbajtjes së placentës përpara lindjes. Herë pas here, gratë përjetojnë gjakderdhje në tremujorin e tretë.

Simptoma kryesore është kur e gjithë ose një pjesë e placentës nuk lirohet – pas lindjes së fëmijës, ose nëse filloni të keni gjakderdhje të madhe pa e dhënë placentën.

Ju mund të vini re simptoma deri në dy javë pasi të keni lindur fëmijën tuaj. Këto mund të përfshijnë ethe, rrjedhje me erë të keqe, gjakderdhje të rëndë dhe mpiksje gjaku ose copa të mëdha indi që dalin nga vagina.

Sigurohuni që t’i raportoni menjëherë mjekut tuaj rreth këtyre simptomave. /Gazeta Shneta/