Shenjat që tregojnë se jeni shtatzënë me binjakë

2018-06-08 në ora 07:48

Shumë gra dyshojnë se mund të mbajnë më shumë se një fëmijë, por si mund ta dini me siguri?

Konfirmimi me Ultrazë: Ultratingulli është e vetmja mënyrë që të dini me siguri nëse mbani më shumë se një fëmijë.

Numri i rrahjes së zemrës me anë të ‘Dopler’: Tingujt fetalë të zemrës mund të zbulohen nga një Doppler vonë në tremujorin e parë. Mjekët dhe mamitë me eksperiencë mund të jenë në gjendje të zbulojnë rrahje të shumta të zemrës; megjithatë, kjo mund të jetë e pasaktë, sepse një rrahje e vetme e zemrës mund të zbulohet në disa zona të barkut të nënës.

Gratë që mbajnë më shumë se një fëmijë mund të kenë nivele të larta të hCG, e cila është hormoni që prodhohet gjatë shtatzënisë. Megjithatë, nivelet e rritura të hCG nuk tregojnë automatikisht shumëfish, transmeton Gazeta Shneta.

Rezultatet e testit jonormal të AFP: Ekzaminimi i fetoproteineve alfa (AFP), i njohur gjithashtu si një  serum i nënës ose testit të trefishtë të markerave, kryhet gjatë tremujorit të dytë. Ky shqyrtim përdoret për të zbuluar defekte të caktuara të lindjes dhe për të matur sasinë e një proteine ​​të caktuar që sekretohet nga mëlçia e fetusit.

Një lexim pozitiv ose i lartë i testit mund të tregojë një shtatzëni të shumëfishtë. Shumica e mjekëve dhe mamive monitorojnë një lartësi fundore të grave (distanca midis majës së kockës pubike deri në majën e mitrës) gjatë shtatzënisë. Kjo matje mund të ndihmojë në tregimin e moshës gestational.

Gratë që transportojnë më shumë se një fëmijë shpesh përjetojnë shtrirje të mitrës dhe lartësia e fondeve mund të jetë më e madhe se mosha aktuale e gestancës.  Ka shumë faktorë që mund të shkaktojnë një shtim të tepruar të peshës, shumica e të cilave i atribuohen zakoneve të varfëra të ngrënit. Shuma e peshës që një grua duhet të fitojë varet nga lartësia e saj, lloji i trupit dhe pesha para shtatzënisë./Gazeta Shneta/