Shkaktarët që dërgojnë në hemorragji pas lindjes së fëmijës tuaj

2020-06-17 në ora 12:56

Hemorragjia nuk është diçka për të cilën shumica e grave duan të mendojnë kur bëhet fjalë për lindjen e fëmijëve.

Ndërsa shumica e lindjeve nuk do të kenë problem me gjakderdhje të rëndë të çdo lloji, afërsisht 3% deri në 5% të pacientëve obstetër do të pësojnë hemorragji pas lindjes, sipas hulumtimit të publikuar në “American Family Doctor” shkruan VeryWellFamily.

Hemorragjia pas lindjes përcaktohet si humbje e gjakut në periudhën pas lindjes prej më shumë se 500 ml.

Lindja mesatare, spontane e vaginës zakonisht do të ketë humbje gjaku prej 500 ml. Në lindjet cezariane, humbja mesatare e gjakut rritet në mes 800 dhe 1000 ml përcjell Gazeta Shneta.

Hemorragjia e rrezikut është më e larta në 24 orët e para pas lindjes, të quajtur hemorragji parësore pas lindjes.

Faktorët e rrezikut

Hemorragjia mund të ndodhë tek gratë me ose pa ndonjë faktor rreziku. Sidoqoftë, gratë në rrezik më të madh përfshijnë ato me gestacione të shumëfishta (binjakë, etj.), ose një grua që ka pasur disa shtatzëni paraprake.

Shtatzënitë që përfshijnë kushte mjekësore të tilla si polihidramnios (lëngu i tepërt amniotik), placenta previa, ose prishja e placentës, si dhe ilaçet e përdorura gjatë lindjs, përfshirë Pitocina, anestezi të përgjithshme, dhe sulfate të magnezit gjithashtu mund të rrisin rrezikun e hemorragjisë pas lindjes.

Shkaqet

Në shumicën e rasteve, hemorragjia pas lindjes është për shkak të atonit të mitrës, që do të thotë se mitra nuk po kontrakton sa duhet për të kontrolluar gjakderdhjen në vendin e placentës.

Shkaqe të tjera përfshijnë fragmente të placentës të mbajtura (ndoshta duke përfshirë një akretë të placentës), një traumë të një forme, ose dhe çrregullime të koagulimit.

Nëse shfaqet hemorragjia, hapat për të trajtuar gjakderdhjen përfshijnë masazhin e mitrës, dhe dhënia e oksigjenit dhe ilaçeve të caktuara nënës.

Në raste të rralla por ekstreme, operacioni mund të jetë i nevojshëm, përfshirë një histerektomi (heqja e mitrës). /Gazeta Shneta /