Shtatzënia me binjakë, kujdesi mjekësor dhe monitorimi i vazhdueshëm te nëna dhe fetuset

2022-05-03 në ora 23:37

Jeni ende në shok pas marrjes së lajmit se jeni duke pritur binjakë?

Sido që të jetë, sigurisht që nuk jeni vetëm. Sipas Qendrës Kombëtare për Statistikat Shëndetësore, numri i grave që lindin binjakë, trenjakë dhe katërnjakë është rritur me 76 për qind që nga viti 1980, shkruan Baby Center përcjell Gazeta Shneta.

Ndërsa të kesh binjakë është dyfish emocionuese, nuk ka dyshim se ndryshon nga shtatzënia beqare me një fëmijë.

Kush ka më shumë gjasa të ketë shtatzëni multiple?

Nëse keni binjakë në familjen tuaj, atëherë ka më shumë gjasa që të shihni edhe ju vetën në një dyshe në shtatzëni.

Mosha dhe trajtimet e infertilitetit, megjithatë, janë faktorët më të mëdhenj që rrisin shanset për të mbetur shtatzënë me më shumë se një fëmijë.

Në të 30-at dhe 40-at tuaja, cikli juaj mund të bëhet i parregullt dhe ju keni më shumë gjasa të lëshoni dy vezë gjatë një cikli.

Trajtimet e infertilitetit – duke përfshirë fekondimin in vitro dhe ilaçet që stimulojnë ovulacionin – rrisin në mënyrë dramatike mundësinë për të pasur binjakë, trenjakë dhe katërnjakë për shkak të fekondimit të shumë vezëve, si dhe një tendencë në rritje të pashpjegueshme që vezët të ndahen dhe të krijojnë binjakë.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

A kërkojnë kujdes të veçantë shtatzënitë binjake?

“Gjëja më e rëndësishme për të zbuluar kur kuptoni që jeni shtatzënë me binjakë, ose më shumë, është nëse ata kanë një placentë të përbashkët ose të ndarë, këshillon Dr. Larry Rand nga San Francisko. “Kjo ndryshon krejtësisht se si duhet të trajtohet çështja e kujdesit mjekësor.”

Kur çdo foshnjë ka placentën e tij, është si dy qiramarrës në të njëjtën ndërtesë. Secili prej tyre ka apartamentin dhe hidraulikun e vet. Por kur foshnjat ndajnë placentën (organin nga i cili marrin ushqimin dhe lëndët ushqyese), është si dy njerëz që jetojnë në të njëjtin apartament.

Nëse dikush përdor më shumë nga burimet e zakonshme, mund të ndodhin komplikime, paralajmëron Dr. Rand.

Foshnjat që ndajnë një placentë kanë më shumë gjasa të kenë probleme gestacionale unike për binjakët.

Në këto raste, është gjithmonë më mirë të shihni një specialist, i cili është i aftë për shtatzënitë me rrezik të lartë. Kërkoni një rekomandim nga gjinekologu, mjeku i familjes ose specialisti i fertilitetit.

Si do të jetë i ndryshëm kujdesi mjekësor?

“Shtatzënia në vetvete është një test stresues për trupin e një gruaje. Kur ka dy foshnja në të njëjtën kohë, trupi i nënës është nën stres të dyfishtë,” shpjegon Dr. Rand.

Kjo është arsyeja pse mbajtja multiple e foshnjeve në shtatzëni rrit shanset për të pasur diabet gestacional, preeklampsi dhe më së shpeshti, lindje të parakohshme (para javës 37).

Andaj, ekografitë janë mënyra më e mirë për të monitoruar rritjen e foshnjave dhe për të kontrolluar gjatësinë e qafës së mitrës.

Nëse qafa e mitrës tuaj po shkurtohet, është një tregues i mirë që trupi juaj së shpejti mund të fillojë lindjen.

Po ashtu, nëse kjo ndodh para 34 javëve, atëherë doktori juaj do t’ju japë një mjekim për të përshpejtuar zhvillimin e mushkërive të foshnjave, shpjegon Dr. Robert Resnick. /Gazeta Shneta/