Si i shohin njerëzit me vizion normal dhe të verbërit ndaj ngjyrave gjërat e njëjta? (Foto)

2017-05-28 në ora 17:49
Sipas të dhënave në dispozicion – rreth 0.5 për qind e grave dhe 8 për qind e burrave kanë problem me përceptimin e saktë të ngjyrave.

Një person me vizion normal sheh botën përreth me këto ngjyra:

12481110-35116555-1-0-1477921547-1477921556-0-1478074982-0-1478085867-1478085870-1000-4-1488295420-1000-7bd00e38ed-1490291806

Deuteranomalia është forma më e shpeshtë e verbërisë ndaj ngjyrave, gati 4.63 për qind e meshkujve vuajnë nga ky çrregullim i të pamurit dhe shumica e tyre nuk e kuptojnë. Dallimi i ngjyrave tek kjo anomali është më problematik tek e gjelbërta me të kuqen, transmeton lajmi.net

Ja si i sheh ngjyrat në deutranomalist:

deutronomalia

Protanopia është një formë më pak e përhapur e verbërisë ndaj ngjyrave – vetëm 1 për qind e meshkujve e kanë. Të gjitha ngjyrat e gjelbërta dhe të kuqe duken disi të zbehta, ndërsa ato blu dhe të verdha – mbesin të pandryshuara.

Njerëzit me këtë çrregullim i shohin ngjyrat kështu:

12480660-35116955-3-0-1477921718-1477921726-0-1478075197-0-1478085903-1478085906-1000-4-1488295420-1000-74c3b9ba53-1490291806

Tritanopia është një formë tejet e rrallë e verbërisë ndaj ngjyrave në botë dhe kjo ndikon që njerëzit ta shohin botën me një ngjyrë të gjelbërt-rozë ose disi të papërcaktuar.

Ja si i shohin ngjyrat njerëzit me Tritanopi:

tritanopia

Sa i përket verbërisë totale ndaj ngjyrave, sigurisht që ekziston por vetëm 0.00003% e njerëzve janë të prekur nga kjo.

Ja si e sheh imazhin një i verbër totalisht ndaj ngjyrave:

12480960-35117255-5-0-1477921882-1477921888-0-1478075509-0-1478085932-1478085936-1000-4-1488295420-1000-74c3b9ba53-1490291806

Shikoni disa imazhe se si i sheh njeriu me vision normal dhe si i shohin të tjerët me çrregullim të të pamurit ndaj ngjyrave./Lajmi.net