Skaneri që po synon të zëvendësojë mamogramët për diagnostikimin e kancerit të gjirit

2018-07-27 në ora 21:05

Për gratë mbi 40 vjeç, mamografia është një procedurë e nevojshme por e bezdisshme për t’u duruar. Teknika, megjithëse e vlefshme për reduktimin e vdekjeve të kancerit të gjirit, është më pak se ideale, sepse ekspozon pacientët në rrezatimin me rreze X dhe kërkon që gjinjtë e tyre të shqyrtohen me dhimbje midis pllakave. Pllakat rrafshojnë gjirin kështu që rrezet X mund të kalojnë më lehtë përmes tij dhe të prodhojë një imazh të qartë.

Zbulimi i hershëm është treguar që ka rritur normat e mbijetesës për kancerin e gjirit, por shumë gra nuk lejojnë që mamografia e tyre të bëhet aq shpesh sa duhet për shkak të shqetësimeve të përfshira, transmeton Gazeta Shneta.

Mamografia gjithashtu ka probleme me gjinjtë, siç janë ato në gratë e reja, që janë “radiografikisht të dendura”, ose disi të ndjeshmendaj rrezeve X.

Hulumtuesit e Caltech thonë se kanë zhvilluar diçka më të mirë: një skaner me lazer-sonik që mund të gjejë tumore për 15 sekonda duke ndriçuar pulsin e dritës në gji.

Sistemi i skanimit, i njohur si tomografia kompjuterike me fotoakustikë, ose PACT, u zhvillua në laboratorin e Lihong Wang, profesor i Mjekësisë Mjekësore dhe Inxhinierisë Elektrike të Caltech.

Shpejtësia me të cilën mund të kryhet një skanim PACT jep përparësi mbi teknikat e tjera të imazhit. Për shembull, skanimet e rezonancës magnetike (MRI) mund të kërkojnë 45 minuta kohë. Skanimet MRI janë gjithashtu të shtrenjta dhe ndonjëherë kërkojnë që agjentët e kontrastit të injektohen në gjakun e pacientit.

Në një studim pilot të kohëve të fundit, studiuesit skanuan gjinjtë e tetë grave duke përdorur PACT dhe identifikuan saktë tetë nga nëntë tumoret e gjirit që ishin të pranishëm./Gazeta Shneta/