Testi i ri i gjakut mund të tregojë gjininë fetale në 7 javë

2019-10-06 në ora 15:39

Një test i ri, jo invaziv i gjakut të nënës mund të përcaktojë gjininë e një fëmije me saktësi 95 përqind.

Një studim i publikuar në internet në Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane ka treguar se një test i thjeshtë gjaku – duke përdorur gjakun e nënës, jo gjakun e fetusit të tërhequr përmes një gjilpëre në lëngun amniotik ose një procedurë tjetër invazive – mund të përcaktojë me 95 përqind saktësi gjininë e një fetusi në 7 javë të gestacionit.

Metodat e tjera, më të zakonshmet janë ultrazërit, nuk konsiderohen të besueshme deri në shenjën 20-javore shkruan Parents përcjell Gazeta Shneta.

Testet e gjakut kryhen në shtëpi nga gruaja shtatzënë, e cila thjesht tërheq gishtin me anë të gjilpërës mjekësore dhe mbledh një pikë gjaku.

Më pas ajo dërgon mostrën në një laborator, ku analizohet për shënuesit kromozomal që përcaktojnë nëse gruaja mban një djalë apo një vajzë.

Testet kanë qenë të disponueshme në internet për vite me radhë, por ky studim i ri është i pari që konfirmon shkallën e saktësisë së testeve dhe shqyrton potencialin e tyre për kujdesin para lindjes – pozitiv dhe negativ.

Nga njëra anë, testet mund të lejojnë që prindërit të kontrollojnë sëmundjet gjenetike të lidhura me gjininë.

Gjithashtu, si disavantazh i testeve-  janë të shtrenjta, duke kushtuar mbi 250 dollarë për tarifat e laboratorit dhe përpunime të tjera./Gazeta Shneta/