Tetë gjërat që duhet të dini para se të bëni abort

2017-04-25 në ora 21:11

Aborti nuk është zgjidhja më e mirë, por nëse për shumë arsye jeni detyruar dhe keni vendosur të ndërprisni shtatzëninë, atëherë merrni parasysh këto këshilla, që të mos rrezikoni jetën tuaj.

  1. Duhet të siguroheni që jeni vërtetë shtatzënë
   Para se t’i nënshtroheni një aborti mjekësor ose kirurgjik, është e rëndësishme të jeni të sigurta që jeni shtatzënë. Testet e shtatzënisë të kryera në shtëpi nuk anë 100% të sigurta, prandaj këshillohet vizita tek një mjek i specializuar gjinekolog, shkruan femina.al
  2. Duhet të dini se sa ka përparuar juaj
   Një në katër shtatzëni përfundon në abort, kështu që është e rëndësishme të dini se në cilën fazë të shtatzënisë jeni, duke konfirmuar edhe nëse fetusi është në uterus dhe ka rrahje të zemrës. Mënyra me e mirë për të përcaktuar gestacionin janë ultratingujt. Në varësi të moshës gestacionale bëhet edhe përzgjedhja e mënyrës së abortit.
  3. Nëse keni vetëm pak javë që jeni shtatzënë
   Për të përfunduar shtatzënitë në javën e 9-të (ose më herët, optimalja është nën javën e shtatë) mund të përdoret pilula RU-486, e cila e indukton kimikisht organizmin të dështojë. Ndryshe ajo njihet si mifepristone dhe i jepet pacienteve në 2 doza. E para dozë administrohet në klinikë dhe ndalon zhvillimin e fetusit, ndërsa e dyta mund të merret në shtëpi dhe bën zbrazjen e përmbajtjes së uterusit.
  4. Nëse do të kryeni abort në trimestrin e parë
   Nëse jeni më tepër se 7-javëshe, do të ishte mirë të përdornit metodën e aspirimit me vakuum, për të ndërprerë shtatzëninë. Metoda kryhet në mjediset e klinikës dhe para se t’i nënshtroheni, duhet të kryeni gjithë analizat e nevojshme (analizat e urinës, një kontroll të përgjithshëm dhe ultratingull).